Hopp til hovedinnhold


Reddet av hjertestarter

Hjertestarteren har stått ubrukt i åtte år. Tirsdag kveld reddet den en mann i 40-årene i Finnmarkhallen.

Hjertestarteren har stått ubrukt i åtte år. Tirsdag kveld reddet den en mann i 40-årene i Finnmarkhallen, skriver Altaposten. Selv om vi ligger nært både brannstasjonen og legevakta, som begge har hjertestartere, investerte vi i hjertestarter til 40.000 kroner i 2004. I tilfelle det skulle stå om sekunder en gang i fremtiden. I dag er jeg veldig lettet. Det har nå vist seg å være en veldig god investering, forteller daglig leder i Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs.
Det var bare tre-fire minutter inn i de tidligere fotballspillernes trim klokken 22.00, at mannen i 40-årene ramlet om.
Håndballspiller Ottar Pettersen stor nærmest.
- Jeg takker for førstehjelpskurset jeg tok gjennom lærerjobben i fjor. Vi gjorde alt instinktivt. Sjekket åndedrett og puls, men fant ingenting. Dermed startet vi med 30-2 regelen fra hjerte-lungeredningskurset. 30 kompresjoner og to innblåsninger, forteller Pettersen.
Mens Pettersen og kamerat Pål Arntzen ga pasienten nødvendig førstehjelp, løp tidligere Alta-spiller Øyvind Pedersen etter hjertestarteren.
- Mens Øyvind og Rolf-Kristian Daniloff monterte hjertestarteren, fortsatte jeg og Pål med hjertelungeredning. Kort etter ga hjertestarteren beskjed om at støt var å anbefale. Vi slapp pasienten og han fikk støt. Så fortsatte vi, men fikk ikke den responsen vi ønsket. En ny melding om anbefalt støt kom fra maskinen, og støt nummer to fulgte. Vi fortsatte deretter og like etter fikk vi start på pasienten. Vi la ham i stabilt sideleie og straks etter kom ambulansepersonell og lege inn døra, forteller Pettersen.
Les hele saken i Altaposten