Hopp til hovedinnhold


Døgnvakter kritiseres av EU-parlamentariker

Den svenske Eu-parlamentarikeren Jan Andersson (s) mener at arbeidsvakter på over 24 timer strider mot EUs arbeidstidsdirektiv, skriver svenske Dagens Medicin. Forskjellig avtaleverk for privat og offentlig drift i Sverige skaper heftig debatt.

120px-swedish_flag_with_blue_sky_behind_ausschnittDen svenske Eu-parlamentarikeren Jan Andersson (s) mener at arbeidsvakter på over 24 timer strider mot EUs arbeidstidsdirektiv, skriver svenske Dagens Medicin. Forskjellig avtaleverk for privat og offentlig drift i Sverige skaper heftig debatt.

Ambulanspersonell i privat drift gjennom Falck Ambulanse må jobbe døgnvakter, men blir kritisert av det svenske sykepleieforbundet. 

Bruker smutthull
Jan Andersson er opprørt over at hviletidsreglene brytes akkurat innen akuttpleie, og oppgir til Sydsvenskan at det ikke er meningen at lovene om arbeidstid skal brukes for å finne smutthull. 

Ifølge loven skal ansatte ha elleve timers hvile per døgn, men om hviletiden legges i begynnelsen og slutet på to påhverandre følgende døgn så kan personalet arbeide opptil 26 timer i strekk. 

I Region Skåne får ikke personalet jobbe lengre enn 13 timer i strekk, og det er politisk majoritet for å la modellen også gjelde for private aktører. Dette kan bli virkelighet fra og med årsskiftet.