Hopp til hovedinnhold
FILE - This undated electron microscope image made available by the U.S. National Institutes of Health in February 2020 shows the Novel Coronavirus SARS-CoV-2. Also known as 2019-nCoV, the virus causes COVID-19. The sample was isolated from a patient in the U.S. On Friday, Feb. 21, 2020, The Associated Press reported on a video circulating online incorrectly asserting that man in Wuhan, China, was sanitizing his apartment with alcohol when the air conditioner came on and caused an explosion and fire. The fire captured on video was the result of a cigarette that was improperly put out on a comforter. The comforter then ignited and was placed on a balcony where nearby debris caught fire in Chongqing, China, a city hundreds of miles away from Wuhan. (NIAID-RML via AP)
Elektronmikroskopbilde av koronaviruset 2019 nCoV eller SARS CoV-2 som forårsaker covid-19. fra en pasient i USA den 21. februar 2020. Foto: AP/NTB scanpix


«24 dager i helvete» – et Covid-19 forløp

Flere medier skrev at den britiske læreren Connor Reed (25) kurerte seg selv fra koronaviruset med whiskey og honning. Nå tar han bladet fra munnen og forteller hvordan det egentlig er å ha viruset.

I november fikk den britiske læreren Connor Reed (25) koronaviruset, skriver TV 2.

Reed bor i Wuhan i Kina, hvor utbruddet startet, og han skapte overskrifter verden over.

Flere medier hevdet at Reed hadde forsøkt å kurere seg selv med whiskey og honning.

Nå tar 25-åringen bladet fra munnen og forteller hvordan det egentlig var å ha koronaviruset, som nå kan ha mutert seg til en mer aggressiv variant.

– Det er bare en liten forkjølelse

I et innlegg har han skrevet en dagbok, hvor han forteller om sykdomsforløpet.

«Dag 1, mandag 25. november. Jeg er forkjølet. Jeg nyser og øynene mine er litt hovne. Det er ikke ille nok til at jeg ikke kan jobbe. Jeg kom til dette landet for å undervise i engelsk som fremmedspråk. Nå er jeg leder på en skole i Wuhan, byen midt i Kina hvor jeg har bodd de siste syv månedene», skriver han.

Videre forteller han at han bor alene, men at han har en liten katt.

«Det har ikke vært noe i nyhetene her om virus. Det er ingen grunn til å være bekymret. Det er bare en liten forkjølelse,» skriver han.

Han forteller at han på dag to får vondt i halsen, og at han på dag tre blander litt whiskey i en honningdrikke.

«Dag 4. Jeg sov som en baby i natt. Kinesisk whiskey er visst en kur for alle kjente plager. Jeg tar en ny varm toddy på kvelden».

Den femte dagen føler han seg bedre - men så føler han seg brått mye, mye verre.

«Dag 7. Jeg føler meg forferdelig. Dette er ikke bare en forkjølelse. Jeg har vondt over alt, hodet mitt dundrer, det brenner i øynene, halsen min er tett. Forkjølelsen har dratt ned til brystet mitt og jeg har en forferdelig hoste».

Han skriver at symptomene «traff meg som et tog», og at til og med skjelettet verker.

Katten dør

På dag ni forteller han at katten hans også virker syk, og at den nekter å spise. To dager senere dør katten.

«Jeg vet ikke om den fikk det jeg hadde, eller om katter i det hele tatt kan få menneskeinfluensa. Jeg føler meg forferdelig».

«Dag 12. Jeg har et tilbakefall. Akkurat da jeg trodde at influensaen ble bedre, har den kommet tilbake for fullt. Det er vanskelig å puste. Bare det å gå til toalettet gjør meg utslitt. Jeg svetter, er glovarm, svimmel og skjelver. TV står på, men jeg forstår ikke det som skjer. Dette er et mareritt».

Han skriver at han vurderer å ringe ambulanse, men at man i Kina må betale for utrykningen selv.

«Det føles som om jeg kveles. Jeg har aldri vært så syk i hele mitt liv. Jeg kan bare ta små super med luft, og når jeg puster ut så høres lungene mine ut som en papirpose som blir krøllet sammen. Dette er ikke riktig. Jeg må til legen. Men hvis jeg ringer nødetatene, må jeg betale for utrykningen selv. Det kommer til å koste en formue. Jeg er syk, men jeg tror ikke at jeg dør. Eller?».

Vil ikke ta antibiotika

Han tar taxi til Zhongnan University Hospital.

Der får han diagnosen lungebetennelse, og får resept på antibiotika. Ettersom han frykter antibiotikaresistens, tar han ikke medikamentet.

I stedet smører han tigerbalsam på brystet og inhallerer varm damp. Han regner med at den unge kroppen hans ordner opp selv.

Dag 17 føler han seg bedre, og dag 18 skriver han at lungene ikke lenger høres ut som kvister som knekker.

Dag 22 føler han at lungebetennelsen er borte.

«... men jeg har såpass vondt, at det føles ut som om jeg har blitt overkjørt av en dampveivals. Bihulene mine verker, og det føles som om trommehinnene mine skal sprenge, skriver han, og forteller at han desperat prøver å lindre øresmertene med en q-tips.

«Dag 24: Halleluja! Jeg tror jeg er bedre. Hvem visste at influensa kan være så forferdelig, da?».

«Dag 37: Ryktene stemte»

Først dag 36 tipser en venn ham om at kinesiske myndigheter har begynt å prate som et virus som herjer i byen.

«Dag 37: Ryktene stemte. Alle blir bedt om å holde seg innendørs. Det jeg har hørt, er at viruset er som en forferdelig influensa som kan forårsake lungebetennelse. Vel, det høres kjent ut».

Dag 52 får han melding fra sykehuset som først ga ham diagnosen lungebetennelse om at han hadde koronaviruset.

Kan bli smittet uten menneskekontakt

TV 2 skrev onsdag at koronaviruset, som til nå har tatt livet av 3000 personer, kan overleve på overflater i opptil fem dager.

Det betyr at dersom du holder deg fast i setet på bussen eller dørhåndtak kan du i verste fall smittes av viruset – uten å ha vært i kontakt med andre mennesker.

– Dette viruset er bedre utrustet enn mange andre, og kan overleve lengre