Hopp til hovedinnhold


22.juli: Erfaring veide opp for manglende triage-standard

Høy kunnskap og det at personellet kjente hverandre godt, gjorde at pasientbehandlingen og evakueringen fungerte den 22.juli, fastslår rapport.

Høy kunnskap og det at personellet kjente hverandre godt, gjorde at pasientbehandlingen og evakueringen fungerte den 22.juli, fastslår rapport ifølge Dagens Medisin.

Rapporten er utarbeidet av fagpersoner og forskere i de involverte ambulanseressursene i Oslo universitetssykehus, Vestre Viken og Norsk Luftambulanse.

Mangler standard for prioritering
Men den slår også fast at en nasjonal standard for triage i forbindelse med katastrofer må på plass:

–  Pasientbehandlingen 22.juli gikk bra, mye takket være høy kompetanse hos personell som hadde god kjennskap til hverandre, sier førsteforfatter av rapporten, Stephen J. M. Sollid til Dagens Medisin.

I dag fins det ikke en nasjonal tverrfaglig standard for verken triage - sortering og prioritering av skadde - eller merking av skadde.

–  Men slik sett var vi heldige 22.juli: Det var stor transportkapasitet og mange luftambulanseleger og ambulansearbeidere med mye erfaring tilgjengelig. Hadde det ikke vært for dette, hadde det nok ikke gått så bra. Så sånn sett hadde vi flaks, sier Sollid.

Les mer om saken i Dagens Medisin