Hopp til hovedinnhold


22 ambulanser klare til å rykke ut

I løpet av 25 minutter skal 9 av 10 telemarkinger nås med ambulanse.

I løpet av 25 minutter skal 9 av 10 telemarkinger nås med ambulanse, skriver Varden.

I tillegg til ambulansene, settes luftambulanse inn oftere enn tidligere. Hele E18 nås i løpet av en halv times flytid, likeså med fv354 i Grenland. Rv36 krever mellom 30 og 45 minutters flytid i fint vær. E134 er innenfor 45 minutters utrykning for et av helikoptrene.

Tre helikoptre

– I hovedsak er det Lørenskog, Arendal og Ål i Hallingdal som vi benytter i Telemark.

Helt vest i Telemark hender det også at det er gunstigst med helikopter fra Bergen eller Stavanger, sier beredskapsansvarlig Leif Røsholt ved Sykehuset Telemark.

I tettbebygd strøk er normen 12 minutter. Denne normen er på sommertid med bar vei.

Raskt tilbake

– I dag bruker vi mye mindre tid på ulykkesstedet enn før. Hensikten er å få pasienten raskest mulig inn til riktig behandling, sier fagkonsulent Gøran Simonsen ved prehospital klinikk på Sykehuset Telemark.

Utviklingen har vært rivende bak i ambulansene i løpet av de siste tyve. I dag er kravet minst en med fagutdannelse på bilen. Ifølge Simonsen er dekningen i Telemark tett opp til 100 prosent.

Gjør minst mulig

Tidligere var det vanlig at ambulansepersonellet satt inn veneflon og ga væske på ulykkesstedet. I dag er tanken raskest mulig frigjøring fra bilvraket og inn til sykehus så raskt og sikkert som mulig.

– Selvsagt får pasientene smertestillende, de skal ikke ha vondt. Men det viktigste er at de får riktig behandling, sier Simonsen.

Les mer om saken i Varden