Hopp til hovedinnhold
Oslo Universitetssykehus har stasjonert en en-redder enhet på brannstasjonen på Nesodden. Foto: OUS.


156 ambulansestasjoner har én bil

Totalt er det 302 ambulansestasjoner landet rundt, og mer enn halvparten er med en ambulanse i beredskap.

I juni kommer statistisk Sentral Byrå med sin årsrapport om ambulansetjenesten i Norge. Den gir et godt bilde av ambulanser og aktivitet rundt i Helseforetakene det siste året.  Men den forteller ingen ting om stasjoner og lokal beredskap. 

Hvis vi tar med oss en-redder stasjoner og båtambulanser uten tilhørende ambulanse, er det i alt 302 ambulansestasjoner landet rundt. 156 av disse er stasjoner med én ambulanse i beredskap. Det betyr at over halvparten av landets ambulanseberedskaps består av en ambulanse med to ambulansepersonell i beredskap. I tillegg er en stor andel av disse lokalisert langt unna både nærmeste akuttmottak og nærmeste nabostasjon.

Dette kan skape utfordringer knyttet til både større hendelser og ikke minst tekniske problemer med bilparken.  Trøsten er at ved 33 av stasjonene med kun en ambulanse er det utplassert en reservebil. Slik at veien er kort for å supplere eller erstatte når det er nødvendig.

Med så mange stasjoner landet rundt med bare en ambulanse i vakt, er det påkrevd med smarte lokale løsninger. Flere steder har man tilsynelatende gode rutiner på at nabotjenesten sender ambulanse ett stykke på vei for å korte avstanden til neste sykdomstilfeller eller ulykke. Eller slik vi opplevde i «Stasjonen vår» fra Ølen i Fonna, hvor en av de to Ølen-ambulansene overtar pasienter fra Sauda halvveis på turen til Haugesund, slik at Sauda ambulansen kan komme seg hjem i beredskap igjen.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.