Hopp til hovedinnhold


14 ambulanser angrepet på tre dager ved Vestbredden

Søndag erklærte den palestinske Røde Halvmåne akuttilstand etter flere voldelige hendelser fra israelske soldater og bosettere, inkludert 14 angrep på ambulanser i løpet av tre dager, melder den israelske avisen Ma'an.

Volden ser igjen ut til å eskalere i Israel og palestinske områder
Les også hos Røde Kors: Økt antall helsearbeidere angripes - De siste dagene har frivillig ambulansepersonell blitt angrepet og banket opp på Vestbredden, helsearbeidere angripes og et sykehus har blitt bombet i Afghanistan.
Den røde halvmåne erklærte nivå 3 akuttilstand, og dermed ble personell, team og frivillige satt på standby.
Den røde halvmåne erklærer at Israel bryter med internasjonal folkerett, etter å ha opplevd 14 angrep mot personell og kjøretøy.
– Søndag angrep israelske soldater en ambulanse som fraktet en skadet palestiner etter sammenstøt foran al-Quds Universitet Abu Dis.
To dager tidligere angrep israelske styrker en ambulanse i al-Issawiya en landsby i Øst-Jerusalem. Der arresterte de en såret palestiner inne i ambulansen.
Fredag ble en annen ambulanse ødelagt av israelske bosettere i Burin ved Nablus.
Den røde halvmåne sier også at lørdag ble fem ambulansearbeidere banket opp av soldater i Jerusalem, og at israelske styrker angrep en annen ambulanse med batonger i Jerusalems gamleby.
I pressemeldingen forteller de at et ambulansemannskap ble banket opp i Jabal Al Taweel, og at to ambulansearbeidere ble skadet, og at en skadet palestiner deretter ble fjernet fra ambulansen.
Den palestinske røde halvmåne som er medlem i den internasjonale bevegelsen Røde Kors og Røde Halvmåne, sier at hendelsene er sterke brudd på internasjonal humanitær lov.
De håper det internasjonale samfunnet, inkludert FNs sikkerhetsråd, gjør de nødvendige tiltak for å få israelske myndigheter til å forholde seg til internasjonale lover.
Også søsterforeningen i Israel, Røde Davidsstjerne, har opplevd at en av deres ambulanser har blitt angrepet på utrykning, ifølge Røde Kors.
– Vi opplever at respekten for beskyttelsesemblemer som det røde korset og den røde halvmåne ikke finnes,  sier Linda Öhman som jobber for Røde Kors i Ramallah.
Les hele saken hos Ma'an