Hopp til hovedinnhold


110-operatøren kastet seg i vannet. Reddet kvinne

Hylles som helt, ifølge Dagbladet.

Les mer om saken i Budstikka som omtalte hendelsen først
Dagbladet: – Det handlet om sekunder. 110-helten snakker ut
Oppgavene til operatørene på 110-sentralen omfatter å ta imot nødmeldinger og iverksette redningsaksjoner, ikke å delta i aksjonene selv.
Men det var nettopp det som skjedde i går kveld, da en av operatørene på sentralen i Oslo snarrådig stormet ut døra fra kontoret, hoppet i vannet og reddet en kvinne fra å drukne.
Det ble slått full drukningsalarm i 21.30-tiden torsdag etter at det ble hørt om rop om hjelp fra sjøen ved Lysaker brygge.
– Han handlet etter hjertet og brannmannhodet. Det skal noen være glade for, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), til Dagbladet.
– Det er en innsats langt utover det man kan forvente i en slik situasjon, uten overlevelsesutstyr, legger han til.

Rop om hjelp

Ifølge Budstikka var det i 21.30-tida 110-sentralen fikk melding om rop om hjelp fra Lysaker Brygge, på grensen mellom Oslo og Bærum - tilfeldigvis i nærheten av sentralen.
– De på vakt skjønner at dette er noen hundre meter fra der de sitter, og reagerer veldig fort. Mens en stor utrykning med dykkere, brannbiler og redningsskøyte iverksettes, griper den ene operatøren en radio og løper ned, forteller Hovtun.
Nede på promenaden, på Bærums-sida, viste situasjonen seg å være mer dramatisk enn den utdannede brannmannen og paramedicen hadde sett for seg.
– Tre personer lå i vannet. Stigen på brygga var for kort til at de kom seg opp - det var kritisk og kaotisk, forteller Hovtun.

Svært krevende

Operatøren grep ei livbøye som han kastet ut til den ene, en mann, som grep tak i den og klarte å holde seg flytende. Han gikk ned på stigen og fikk dratt opp nummer to.
– Han ser at den tredje går under, og hopper uti. Han får tak i vedkommende og klarer å holde seg oppe med de andre til redningsskøyta ankommer, forteller Hovtun.
Han forklarer at innsatsen var svært krevende for operatøren.
– Han har fortalt at det å ligge i vannet var utrolig slitsomt og utmattende. Men han visste samtidig at en stor utrykning var på vei, sier stabssjefen.
Les mer om saken hos Dagbladet