Arbeidstid
Sov med for tidlig født barn i ambulansen
Vakter på over 24 timer med oppdrag i ett er hverdagen for mange ambulansearbeidere i Skåne. Nå utredes et tilfelle der personell måtte stanse for å sove litt for å kunne kjøre trygt til neonatalavdelingen i Lund, ifølge Skånskan.se.
I begynnelsen av oktober kom et nytt liv til verden på Sentralsykehuset i Kristianstad. Men det var alt for tidlig. Barnet måtte føres til neonatalavdelingen på universitetssykehuset i Lund. Der er det ti behandlingsplasser for premature.
En ambulansetransport bestilles via SOS Alarm til morgenen den 9. oktober. Av en eller annen grunn drøyer det til langt på natt før SOS bestiller oppdraget av Falck. Denne morgenen venter personellet på spesialambulansen på å få sove. De har allerede jobbet et døgn i strekk.
Bytte av personell skjer normalt klokka 8 i Lund. Men det er på samme tidspunkt barnet skal hentes. De får beskjed om at oppdraget ikke kan forskyves, og turen går nordover. Ambulansen kommer til Centralsykehuset og barnet lastes inn. Nå har det gått nok et par timer.
På vei fra Kristianstad til Lund går det ikke lengre. Ambulanseføreren kjenner seg for trøtt. Det går ikke lengre å kjøre uten å utgjøre en fare for trafikken. Bilen styrer av veien slik at føreren kan ta seg en kort lur. Baki venter et lite barn.
En uke senere, den 16 oktober, rapporteres hendelsen inn til Region Skånes prehospitale senter.
Sven Engqvist, direktør i Falck ambulanse, vil ikke kommentere hendelsen så lenge den interne utredningen pågår. Roger Rüden, avdelingsoverlege på Region Skånes prehospitale senter, henviser også til sin undersøkelse.
– Det handler om en arbeidsvakt som ble uvanlig lang. Detaljene får vi ta senere.
Flere omstendigheter førte til denne situasjonen. Spesialturer er vanskelige å flytte i tid, ettersom behandlingskjeden skal klaffe mellom sykehusene. SOS bestilte turen så sent at vaktbyttet ikke gikk an å flytte fram.
Men i grunnen, mener kilden, oppsto situasjonen på grunn av lange vakter i ambulansetjenesten. På flere av Falcks ambulansestasjoner jobber personellet hele døgn i strekk.
Konkurrenten Sirius tok vekk de lange vaktene i distriktet. Men da de gikk konkurs i fjor ble døgnvakter gjeninnført på tre stasjoner.
Sykepleierforbundet (Vårdforbundet) har lenge krevd en slutt på dette. Hovedvernombud Rickard Uppenberg reagerer sterkt.
Han sier at Falcks arbeidsledelse ut i fra de forutsetninger som var burde ha stanset turen.
– Her er pasientsikkherheten kraftig tilsidesatt. Ambulansepersonellet var åpenbart så slitne at de ikke kunne gjøre det de skulle.
Les hele saken hos Skånskan