Arbeidstid
Rotteforsøk viste at nok søvn ikke hjelper mot trøtte nattevakter
Forskerne på Universitetet i Bergen simulerte åtte timers nattevakter på rotter. Det ga uventede resultater, ifølge NRK.
Stipendiat Andrea Rørvik Marti ved Bergen stress and sleep group viser frem et rom fylt med rotter på Universitetet i Bergen.
– Her inne simulerer vi skiftarbeid hos rottene. Vi har dem i sakte roterende hjul, enten om natten eller om dagen. Også sammenligner vi effekten av det å jobbe på dagtid med det å jobbe på nattetid, sier hun.
Rottene «jobber» i perioder på åtte timer. Måten de reagerer på skiftarbeid på kan i stor grad sammenlignes med hvordan mennesker gjør det, forteller Marti.
– Selv om rottene er nattaktive og vi mennesker er dagaktive, er det mange av de samme prosessene som styrer døgnrytmen og søvnregulering.
Uventede resultater
Forskningsgruppen har forsket på skiftarbeid siden 2014. Det har gitt uventede resultater.
– Vi har funnet ut at når rottene våre jobber i det som er deres natt, får de sakte hjernebølger som tyder på at de er trøtte. Men vi så også at rottene sover like mye, både de som jobber om dagen og de som jobber om natten, forklarer Marti.
Med andre ord fikk rottene «trøtte» hjernebølger, selv om de sov normalt.
– Så trøttheten kommer sannsynligvis ikke fra hvor mye de har sovet, men fra døgnrytmen.
Flere ulykker om natten
Ifølge Arbeidstilsynet (ekstern lenke) øker risikoen for arbeidsulykker med 50 prosent om natten. Lite søvn blir ofte trukket frem som årsaken. De som må sove om dagen, sover vanligvis rundt to timer kortere enn de normalt ville gjort, ifølge Arbeidstilsynet.
Det overrasket derfor forskerne at selv om rottene fikk like mye søvn som vanlig, fungerte de noe dårligere om natten.
– Det forteller oss at selv om man får en «god dags» søvn, kommer man likevel ikke unna negative effekter. Man føler seg ikke helt uthvilt om natten, selv om man har sovet godt, sier Marti.
Les mer om saken hos NRK