Arbeidsmiljø

Ambulansepersonellet måtte stripse to krakilske menn etter ulykke i Troms

Publisert Sist oppdatert

To personer som var involvert i en trafikkulykke i Balsfjord i Troms lørdag morgen, gikk til angrep på helsepersonell på stedet, melder VG og flere andre aviser i dag.

Politiet fikk en melding om en trafikkulykke om at to biler hadde kjørt inn i hverandre 07:44 lørdag på Bergneset i Troms, opplyser oppdragsleder i Troms, Siri Ellingsen til VG.

I 08-tiden lørdag formiddag rykket en ambulanse ut fra ambulansestasjonen i Nordkjosbotn etter meldingen om en trafikkulykke på E6 i 90-sonen på den andre siden av fjorden.

To biler, og tre personer, var involvert i kollisjonen, ifølge Avisa Nordland (krever innlogging).

Politiet rykket ut fra Skibotn, og var fremdeles langt unna da ambulansen kom frem til ulykkesstedet. I stedet for å trå til med førstehjelp, ble helsepersonellet fullt opptatt med å forsvare seg selv.

– Ambulanse var først ute. De opplevde de to mennene som aggressive og at de ønsket å dra fra åstedet før politiet ble involvert. Ambulansepersonell prøvde derfor å holde de to mennene tilbake til politiet ankom. Det endte med at de to mennene gikk til angrep på helsepersonellet. En av personellet fikk blant annet et slag under øyet. De to mennene måtte stripses til politiet ankom stedet.

De to gjerningsmennene er henholdsvis i 20- og 40-årene, og satt i samme kjøretøy da ulykken skjedde.

– Det er en åpenbart handlekraftig ambulanseenhet. De får kontroll på begge to, og satt strips på dem, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold til Fremover.

Brannvesenet og politiet kom til ulykkesstedet etter en tid. De to ble pågrepet og kjørt til legevakten under politioppsyn.

– Vi mistenker at de har kjørt i ruspåvirket tilstand.

– Det stemmer at det ble et basketak i forbindelse med denne utrykningen, og en av våre ansatte ble slått. Ut over det har jeg ikke mer informasjon enn det politiet har gått ut med, sier pressevakt Jørn Resvoll ved UNN til Fremover.

– Slike hendelser går selvfølgelig inn på alle som jobber med akuttmedisin. Det er ikke slik vi vil ha det, sier Lars-Jøran Andersson, avdelingsoverlege og fungerende leder ved ambulanseavdelingen på UNN til Nordlys.

Han har ikke snakket med ambulansepersonellet som var involvert direkte, men hadde hatt kontakt med seksjonslederen i område 2, som også omfatter Balsfjord, da Nordlys snakket med ham lørdag formiddag (krever innlogging).

– Våre ansatte har vært til sjekk på legevakta. Nærmeste leder ble rutinemessig varslet, og de har fått tilbud om å gå av vakt, slik at de kan dra hjem og ta det med ro etter en slik dramatisk hendelse. Men de føler selv at de er i stand til å fortsette vakta, opplyser Andersson.

Forholdet er nå anmeldt, forteller han.

Skjer veldig sjeldent

– Hvor ofte blir ambulansepersonell utsatt for vold?

– Det er litt vanskelig å svare på. Vi møter ofte urolige pasienter, og opplever fra tid til annen at man blir kløpet eller dratt i. Vi har et avvikssystem også for mindre alvorlige hendelser, men jeg tror det er en underrapportering på dette området. Dette ønsker vi å bli bedre på, vi bør kartlegge alt av trusler og hendelser.

Andersson opplyser at en av fagdagene i år vil gå på opplæring i forbindelse med vold og trusler.

Les mer om saken hos VG,hos Fremoverog hos Nordlys (siste krever innlogging)
TV 2 har også omtalt saken

Powered by Labrador CMS