Ambulanseorganisering

Tvinges til å bruke drosje

Kommunelegen har stått med alvorlig syke pasienter og ventet lenge på ambulanse. En av dem døde før han rakk fram til UNN.

Publisert Sist oppdatert

Kommunelegen har stått med alvorlig syke pasienter og ventet lenge på ambulanse. En av dem døde før han rakk fram til UNN, melder Nordlys.
– Jeg har hatt flere påkjennende opplevelser etter at UNN bestemte at det skal være bare en ambulanse her i Nordreisa fra klokka åtte om kvelden til åtte om morgenen hver dag, og fra fredag kveld til mandag morgen. Vi har bare drosjene og våre egne privatbiler når den ene ambulansen er ute på langtur, sier Remi Paul, og forteller om et natt da han hadde bakvakt for en turnuskandidat.

Alene

– Jeg måtte overta legevakta fordi turnuskandidaten måtte ledsage en akutt syk pasient som ble sendt med ambulanse til Tromsø. Da fikk jeg oppringing om en pasient med hjerneblødning. Før jeg og en sykepleier nådde fram, hadde pasienten mistet bevisstheten. Vi måtte klare oss som best vi kunne til ambulansen fra Skjervøy kom, og det tok vel en halv time, sier Remi Paul.
Han forteller at det gikk bra med pasienten denne gangen. Det gjorde det ikke den natta en ung mann fikk hjertestans mens ambulansebilen fra Nordreisa var i Tromsø.
– Viktig tid gikk tapt til venting. Gutten døde. Kanskje utfallet hadde blitt et annet om han hadde rukket fram til sykehuset litt fortere, sier Remi Paul.
Hans nærmeste overordnende, kommuneoverlege Knut-Ivar Berglund, sender avviksmelding til UNN hver gang ambulanse ikke rekker fram i løpet av det som er nasjonalt krav til responstid, det vil si i løpet av 25 minutter.
– Jeg har sendt ganske mange avviksmeldinger som skyldes samtidighetskonflikt. Hittil har jeg ikke oppnådd noe med de meldingene, sier han.
Les mer om saken hos Nordlys

Powered by Labrador CMS