Ambulanseorganisering
Redningspersonell ventet over en time med å gå inn etter eksplosjon
Det tok over en time før redningspersonell og ambulansepersonell gikk inn i bygningene etter eksplosjonen på Ådalagatan i Linköping i juni i år, ifølge svt.se.
– Det er klart at det er frustrerende å vente. Etter en time er det ofte ikke så mye man kan gjøre for en pasient, sier Daniel Marmsjö som var første ambulansesykepleier på plass.
Les også: Filmer og går i veien på ulykkessteder.
Ingen ble drept under eksplosjonen - les mer på nrk.no.
– Det ser litt ut som en krigssone. Det er uvirkelig. Det er glassplinter og materialer overalt. Og der og da vet vi jo ikke hva som har hendt, sier Angelica Axelsson, gruppesjef i politiet, som var først på plass ved eksplosjonsstedet, til svt.se.
Politiet sperret av området og forflyttet skadde og beboere i området til en oppsamlingsplass i nærheten. En kommandoplass for ledelsen ble opprettet i ly bak et hus- i tilfelle det skulle finnes en bombe til.
Risiko for en detonasjon til
– Det finnes eksempler på at gjerningsmenn har ventet til blålyspersonell er på plass for å utløse en detonasjon nummer to. Derfor var det viktig at vi ikke gikk inn for tidlig, sier Angelica Axelsson til svt.se.
Hun pratet i fire ulike telefoner, holdt kontakt med internt befal samtidig som hun skulle samordne innsatsen på plassen - og se til at skadde og beboere kom i sikkerhet. Samtidig skulle hun ta den vanskelige beslutningen om det var sikkert nok for redningspersonell og ambulansepersonell å gå inn og søke etter skadde i bygningene.
– Det er en ganske stor frustrasjon å sitte og vente, siden tidsaspektet er det viktige hos en traumepasient. Samtidig må vi stole på politiets bedømmelse, sier ambulansesykepleier Daniel Marmsjö til svt.se.
Prøver ny metode
I disse dager endrer redningstjenesten, politiet og ambulansepersonellet arbeidsmetodene ved voldsangrep.
– For noen år siden sto vi og ventet til politiet hadde sikret plassen. Nå går vi inn tidligere. Vi må tilpasse oss til nye risikoer, sier Peter Arnevall, redningssjef i Storstockholm, til svt.se. Les egen sak om endringen på svt.se.
– Om vi går ut fra at plassen må være helt sikker så låser vi situasjonen. Hvis vi tenker at den skal være tilstrekkelig sikker kan vi isteden bevege oss framover, sier Daniel Hedman, kommissar ved Nationella taktiska rådet som er en del av NOA, politietsa nasjonale operative avdeling.
Dette innebærer at redningspersonell og ambulansepersonell skal kunne gå inn tidligere enn før.