Ambulanseorganisering
– Her sørpå er vi utvilsomt bortskjemte
Det er konklusjonen etter at askeambulansene tok turen til Nord-Norge.
Det er konklusjonen etter at askeambulansene tok turen til Nord-Norge, skriver Nordlys.
Fem biler og personell fra sør bisto Helse Nord da alle luftambulanser ble satt på bakken på grunn av askefaren.
Orienterte ministeren
– Nå skal vi evaluere erfaringene fra de to ukene vi opererte der oppe. Jeg er overbevist om at vi skal kunne dra nytte av disse erfaringene hvis det senere skulle bli nødvendig å mobilisere og rykke ut på kort varsel i en annen landsdel, sier seksjonsleder Ole Christian Fylling i ambulansetjenesten ved Oslo universitetssykehus Ullevål til NTB.
Onsdag møtte han helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i departementet for å orientere om det ekstraordinære beredskapstiltaket under askeregnet.
Fem ambulanser
Han ledet den første kontingenten helsepersonell, i alt 17 personer, som var underveis nordover bare sju timer etter at varsel ble gitt fredag 16. april klokken 12.
Etter en uke i felten ble han og hans gruppe avløst av en gruppe på 16 personer under ledelse av Thor Hoieggen.
Ambulansene opererte ut fra Berlevåg, Lakselv, Alta, Kirkenes, Mehamn og Hammerfest.
– Nyttig lærdom var hvor viktig det er at flyplassene er operative i Nord-Norge, der avstandene er så store. Her sørpå er vi utvilsomt bortskjemte, sier en svært fornøyd ambulanseleder.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er imponert over hvordan akutthelsetjenesten i Nord-Norge taklet askesituasjonen for halvannen måned siden.
– Kjempefornøyd
– Hun ga uttrykk for at hun var kjempefornøyd med hvordan vi hadde løst oppdraget. Hun hadde fått mange positive tilbakemeldinger fra nord. Statsråden vil ta disse erfaringene med videre i beredskapsarbeidet, sier Ole Christian Fylling til NTB etter departementsbesøket onsdag.
Det mest gledelige som skjedde, ifølge seksjonslederen, var at en kvinne med akutt hjerneblødning trolig kan takke personellet fra sør for at hun fortsatt er i live.