Ambulanseorganisering

Her rykker «psykebilen» ut fem ganger om dagen

Siden 2010 har Stavanger hatt en psykiatrisk ambulansetjeneste på dagtid i ukedagene. – Nå er det sterkt ønske om å utvide tilbudet, sier Trond Holbæk-Hanssen som jobber på ambulansen.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2010 har Stavanger hatt en psykiatrisk ambulansetjeneste på dagtid i ukedagene. – Nå er det sterkt ønske om å utvide tilbudet, sier Trond Holbæk-Hanssen som jobber på ambulansen, skriver ABC Nyheter.
ABC Nyheter skrev torsdag at et psykiatrioppdrag la beslag på en tredjedel av den akutte politiberedskapen i Asker og Bærum politidistrikt på ettermiddagen 22. juli i fjor.
Politimester Torodd Veiding mener helsevesenet bør ha et eget transporttilbud til denne pasientgruppen.
I 2005 opprettet Helse Bergen som første helseforetak i landet en psykiatrisk ambulansetjeneste. Og den prisbelønte tjenesten har vært en stor suksess.
I 2010 fulgte Helse Stavanger etter og etablerte en psykiatrisk ambulansetjeneste der.
Etter at tjenesten har vært operativ i drøyt halvannet år rykker «psykebilen» ut i snitt 5,3 ganger per dag og erfaringene er nesten utelukkende gode, forteller Trond Holbæk-Hanssen som er assisterende avdelingssykepleier og jobber på psykiatriambulansen.

Bruker mindre av politiets tid

I Bergen er politiet er nå kun involvert i et fåtall psykiatrioppdrag. Også i Stavanger har psykebilen bidratt til å frigjøre politiets ressurser:
- Politiet er fortsatt delaktige, men helsetjenesten klarer å ta mer og mer, så politiet bruker mindre tid på psykiatrioppdrag, men så langt er det ikke mange færre oppdrag.
- Gangen i det nå er at psykiatriambulansen rykker ut og eventuelt ber om bistand fra politiet, forklarer Holbæk-Hanssen.
Per i dag er psykiatriambulansen bare operativ fra 9 til 21 på ukedagene.
- Det er registrert at politiet har mange psykiatrioppdrag når psykiatriambulansen ikke er operativ, altså på kveld/natt og i helger.
- Det er et sterkt ønske om å utvide tjenesten, blant annet fra politiet og interesseorganisasjonene. Men det er et spørsmål om økonomi, sier Holbæk-Hanssen.
Les mer om saken hos ABC Nyheter

Powered by Labrador CMS