Ambulanseorganisering

- Helsetjenestene bestod prøven 22/7

Publisert Sist oppdatert

- Helsevesenet ble satt på en stor og uvant prøve - både hva kapasitet og kompleksitet gjelder - under redningsarbeidet etter terrorhandlingene 22. juli, innledet direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen dagens pressekonferanse med. Men de bestod prøven, konkluderer han.

Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Arbeidet har vært ledet av professor Inggard Lereim og ble overlevert Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i dag.

Rapporten vier størst plass til akuttmedisinske tjenester i og utenfor sykehus, og den psykososiale oppfølgingen av pårørende, overlevende, innsatspersonell og andre berørte i etterkant av 22. juli. HOD har lagt rollene og ansvaret til både spesialist- og kommunehelsetjenesten under lupen.

Konklusjonen er at helsepersonellet har gjort mye bra, men samtidig er det oppdaget forbedringspotensiale.

– Vi anbefaler ingen ny kurs for helsetjenesten eller helsetjenestens beredskap, men det er mange læringspunkter, sier Larsen.

Forbedringspotensiale

Professor Inggard Lereim sier han er imponert over at hvordan Oslo kommune klarte å mobilisere så bredt og solid på så kort tid. Han berømmer også politiets innsats som førstehjelpere. Når det gjelder luftambulansetilbudet, finnes det derimot rom for forbedringer, ifølge professoren. Han peker for eksempel på at ikke var noen sentral styring av luftambulansene.

– Det var 6-7 helikoptre oppe på samme tid, men det var ingen felles styring. Man kan blant annet ha et annet høytflyvende moderhelikopter som kan styre de andre. Her er det helt klart forbedringspotensiale, sier Lereim.

Det samme gjelder AMK-sentralene som periodevis brøt helt sammen i Oslo.

Det understrekes at årsaken i begge tilfeller skyldes systemsvikt, ikke personsvikt.

- Dypt imponert

Generaldirektör ved Socialstyrelsen i Sverige og leder av den internasjonale referansegruppen, Lars Erik Holm:

- Vi er dypt imponert over hvor kjapt alle tilgjengelige ressurser ble mobilisert tross at det var fredag ettermiddag og midt i fellesferien.

Han stiller spørsmål til hvorfor det ikke finnes nasjonale retningslinjer hva triageringsesystem gjelder og tror triageringen kunne gått enda kjappere og mer effektivt dersom felles rutiner hadde blitt fulgt.

Nødnett-rot gav begrenset dekning

- Begrenset dekning og kapasitet i overgangen mellom nytt og gammelt nødnett skapte store utfordringer i enkelte deler av redningsarbeidet, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog, men understreker at det ikke finnes holdepunkter for at nødnettsrotet kan ha kostet menneskeliv.

Han fortsetter med å si at helsetjenesten kan bli enda bedre på enkelte områder, blant annet hva gjelder tydeligere nasjonale føringer mellom redningsetatene. Det blir også nevnt at kompetanseoverføring etatene i mellom kunne gjort hver enkelt etat tryggere i sine roller i eventuelle katastrofer i fremtiden.

Formidabel innsats!

Pressekonferansen blir oppsummert med at helsevesenet 22/7 viste stor innsatsvilje, gjorde en formidabel frivillig innsats, utøvet kort responstid og viste god evne til å improvisere der dette var nødvendig.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen takker alle som bar bidratt til rapporten, både nasjonalt og internasjonalt, og oppfordrer avslutningsvis til ta vare på hveandre i tiden som kommer - spesielt med tanke på rettsaken som venter rett rundt hjørnet.

- Vi har et felles ansvar for alle som ennå er preget av hendelsen og vi må også i fremtiden gi ofrene den hjelpen de trenger, sa hun.

Powered by Labrador CMS