Ambulanseorganisering

Frykter for akuttberedskapen

Samhandlingsreformen svekker den akuttmedisinske beredskapen, mener Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Publisert Sist oppdatert

Samhandlingsreformen svekker den akuttmedisinske beredskapen, mener Stiftelsen Norsk Luftambulanse,ifølge Dagens Medisin.

Stiftelsen, med generalsekretær Åslaug Haga i spissen, hevder at funksjonsdeling og sentralisering av behandlingstilbudet vil øke behovet for ambulansetjenester. Pasienter skal fraktes lengre til rett sykehus, og transporten mellom sykehus øker.

– Intensjonen med samhandlingsreformen er god, men det må kompenseres med økte ressurser til den prehospitale beredskapen for at pasienter skal få riktig hjelp raskt nok, framholder generalsekretæren i anledning regjeringens forslag til statsbudsjett for 2012.

– Flere transporter mellom sykehus
Stiftelsen Norsk Luftambulanse understreker at kjernen i en god ambulansetjeneste er å ha en godt utbygd beredskap over hele landet. Stiftelsen frykter at samhandlingsreformen vil føre til at en alt for stor del av kapasiteten i luft- og bilambulansetjenesten bindes opp til å frakte pasienter mellom sykehus. Dette kan gå på bekostning av beredskapen for akutt syke og alvorlig skadde pasienter.

– Når regjeringen ikke kompenserer for sentraliseringen i helsevesenet gjennom å bedre ambulanse- og luftambulansedekningen over hele landet, kan det gå på bekostning av liv og helse, mener generalsekretæren.

– Følger ikke opp tverrpolitisk enighet
Åslaug Haga er skuffet over at regjeringen ikke følger opp de tverrpolitiske merknadene fra Stortingets behandling av Nasjonal helse- og omsorgsplan i vår. Hun minner om at en samlet helse- og omsorgskomité da understreket at sentralisering og funksjonsdeling av behandlingstilbudet, demografisk utvikling og bedre muligheter for rask diagnostikk og behandling for et økende antall lidelser vil kunne øke etterspørselen av luftambulanse og bilambulanse.

Les mer om saken i Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS