Ambulanseorganisering

– Dårlig beredskap hver dag

Ambulanseberedskapen holder ikke tritt med befolkningsveksten på Romerike. Tillitsvalgte mener det allerede går på helsa løs og frykter konsekvensene i framtida.

Publisert Sist oppdatert

Ambulanseberedskapen holder ikke tritt med befolkningsveksten på Romerike. Tillitsvalgte mener det allerede går på helsa løs og frykter konsekvensene i framtida, skriver Romerikes Blad.
Les også: Bekymret overlege ved AMK-sentralen
Befolkningen på Romerike har de siste 15 årene vokst med 60.000 innbyggere og ambulanseoppdragene har økt med 50 prosent bare siden 2005. Samtidig har ambulanseberedskapen stått nesten stille.
Én ekstra ambulanse hele døgnet og to til på dagtid i ukedagene er eneste forskjell fra 1997.
Hovedtillitsvalgt Roy T. Nilsen i arbeidstakerorganisasjonen Delta synes tallenes tale er klar. Hverdagsberedskapen på Romerike er for dårlig, og han frykter at det vil bli verre.
– Vi sliter allerede med at bilene alltid er opptatt. Det er for store avstander, for mye å gjøre og for få biler, sier han.
Ifølge Prehospitalt senter sin egen prognose vil oppdragstallene øke med ytterligere 50 prosent fram mot 2020.

Frykter for liv og helse

I ytterste konsekvens tror Nilsen at det kan gå ut over liv og helse dersom det ikke blir gitt mer ressurser til ambulansetjenesten.
– Jeg er redd for liv og helse fordi det ikke er noen ambulanser å sende eller det tar for lang tid før de kommer. Hver eneste uke blir akutturer satt på vent, sier han.

Etterlyser krav

I dag er det ikke noe krav om responstid for ambulansene. Det er kun en anbefaling om at 90 prosent av alle akuttoppdrag i tettbebygde strøk skal nås innen 12 minutter. I de fire romerikskommunene som går inn under denne anbefalingen ligger de fleste kun på 60 prosent oppnåelse.
Nilsen mener at et krav i stedet for en anbefaling om responstid for alvor vil vise hvor dårlig ressursene virkelig er.
Les mer om saken hos Romerikes Blad

Powered by Labrador CMS