Ambulanseorganisering

– Ambulansefolk jobber uforsvarlig mye

Helse Midt: – Slik kan vi ikke ha det i det offentlige.

Publisert Sist oppdatert

Helse Midt: – Slik kan vi ikke ha det i det offentlige.
I dag jobber enkelte ambulansearbeidere i over doble stillinger i Midt-Norge, sier ambulansedirektør i Helse Midt-Norge, Håkon Gammelsæter til NRK.
Måten ambulansetjenesten er organisert på i dag, hvor flere private foretak driver ambulansetjenesten, gjør at ambulansefolkene vikarierer for hverandre i ulike bedrifter.
– Flere ansatte i dag har hatt ansettelsesforhold hos ulike drivere. Ambulansetjenesten, spesielt i distriktene, er ofte en beredskapstjeneste. Det betyr at man kan ha gått fra to vakter i en bedrift og til to vakter i en annen, uten å bli utslitt. Slik kan vi ikke ha det i fremtiden. Da bryter vi klart og tydelig med arbeidsmiljøloven, sier Gammelsæter.
Fra nyttår overtar Helse Midt-Norge ambulansetjenesten. Da ønsker Gammelsæter å få slutt på bruddene på arbeidsmiljøloven.
– Det er ikke forsvarlig å jobbe tre til fire døgn i strekk. Det er ikke slik vi skal ha det i det offentlige og i helsevesenet. Potensielt kan det true pasientsikkerhet og veitrafikk, så den muligheten tar vi bort når vi overtar.

160 nye vikarer

Gammelsæter har ikke oversikt over hvor mange ambulansefolk dette gjelder. Men Helse Midt-Norge er i ferd med å utdanne 160 nye ambulansevikarer, og Gammelsæter mener det er å ta godt i.
40 av disse vikarene skal være medisinstudenter, og resten skal være sykepleiere og hjelpepleiere. I tillegg vil flere ambulansefolk som i dag er vikarer, gå over i faste stillinger.
Styremedlem i Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon, Bjarne Vassli, mener hovedproblemet er at det er for få lærlinger i ambulansetjenesten.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS