Ambulansekrasj

Ambulanseforum nr. 3 2012

Sommernummeret av Ambulanseforum handler mye om forskning, pasientsikkerhet og overgangen fra privat til offentlig ambulansetjeneste i Helse Midt-Norge, samt fagartikler om håndtering av den psykotiske pasienten og pårørendeerfaringer med psykiatriambulanse. God lesning!

Publisert Sist oppdatert


Sommernummeret av Ambulanseforum handler mye om akuttmedisinsk forskning, pasientsikkerhet og overgangen fra privat til offentlig ambulansetjeneste i Helse Midt-Norge, samt fagartikler om håndtering av den psykisk syke pasienten med voldsproblematikk og pårørendeerfaringer med psykiatriambulanse. God sommer og lesning!

Leder

Den vanskelige samtalen: Hva gjør utgangsholdningen vår med kommunikasjonen, for eksempel når man er utålmodig etter å bli ferdig med skiftet sitt?

Quiz

Engelsk akuttmedisinsk terminologi. Kjekt å kunne med sommerferien rett rundt hjørnet. Test deg selv her!

Når makker blir alvorlig skadd

Melhusambulansen skar av veien i høy fart og veltet ambulansen på en akuttur på vei inn til sykehuset. Makker ble hardt skadet. Hvordan taklet de det etterpå?

Hasteoppdraget

Mange mener Håkon Gammelsæter la hodet på hoggestabben da han påtok seg hovedansvaret med å innfase hele ambulansetjenesten i Midt-Norge på under ett år. Men den tidligere ambulansesjåføren tror det helt elementære - som at riktig sum blir satt inn på riktig konto til riktig tid - blir nøkkelen til en sømløs overgang.

Ønsker bedre lokaler og større garasjeplass

Ambulansestasjonene direkte tilknyttet sykehusene i Molde, Ålesund, Volda og Kristiansund har vært drevet i offentlig regi i flere år. Når de nå skal innfases i den midtnorske og regionale ambulansefamilien, er gleden stor og forventingene enda større.

Bedre føre var enn etter snar!

Hvordan kan ambulansepersonell forberede seg på å møte personer med psykisk sykdom og voldsproblematikk i en akuttsituasjon?

Psykiatrisk ambulanse fra pårørendes perspektiv

Transport av psykiatriske pasienter har i de senere år vært mye diskutert. Egner helsepersonell seg bedre enn politi for denne type oppdrag?

Kommunikasjonssvikt dreper

Et anslag i 2010 viser at 4700 døde som følge av feilbehandling i norsk helsevesen, og at halvparten av dødsfallene kunne vært unngått. Hvordan senke tallene?

Sjekklister - skjerper eller sløver?

Øyvind Thomassens doktorgrad om sjekklister viste at det blir mer ryddig på operasjonsrommet, men at det kan være vanskelig å innføre en sjekklisterutine.

På pasientsikkerhetssymposium

– Pasientsikkerhet handler om så mye: rutiner og prosedyrer, kunnskap og læring, kommunikasjon, erfaringsoverføring, utstyr og vedlikehold, tekniske løsninger, forskning og dokumentasjon, avvikshåndtering, sikkerhetskultur og holdninger. Hvordan kan man forbedre pasientsikkerheten?

Kvalitetsindikatorer - nyttig eller nonsens?

Når det oppstår en hendelse eller ulykke er det bare toppen av et «isfjell» med nestenhendelser. Derfor er det så viktig å rapportere og videreformidle læring av disse hendelsene.

Trening trygger og trigger

Bedre & systematisk teamtrening (BEST) blir brukt på akuttmottak over hele landet, og har også blitt lært bort på alle sykehus i Botswana. Til høsten feirer BEST 15-års jubilé.

I trygge hender?

Pasientsikkerhet: Organisasjonskulturen er alfa og omega for å få til endringer.

Massiv forskningssatsing:

Akuttmedisin i luftambulansetjenesten

Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) finansierer nå 25 forskningsstipendiater, tre seniorforskere og åtte professorer/1. amanuenser. I fjor vedtok de en ny strategi, hvor de snevrer inn satsingsområdene til å være luftambulanserelaterte. Blir forskningen pasientnær og kommer pasienten til gode når luftambulansen har rundt regnet 1,5 prosent av ambulanseoppdragene?

– Forskning uten praktiske konsekvenser er null verdt

– Forskning har betydning for kvaliteten av klinisk aktivitet, egen kompetanse og forståelsen av faget. SNLAs forskning skal være relatert til luftambulansetjenesten, sier forskningsleder i SNLA Hans Morten Lossius.

Europeisk forskningsenighet

I februar møttes 20 av Europas fremste akuttmedisinske forskere på SNLAs nye LAT-lab på Torpomoen i Ål, for å bli enige om hva som skal stå sentralt i europeisk prehospital akuttmedisinsk forskning framover.

Nakos: En felles akuttmedisinsk plattform

Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (Nakos) har et budsjett på 3,5 millioner som skal brukes på alt – kompetanseheving, forskning og utvikling.

Retningslinjer for prehospital behandling av TBI: følges ikke

En svensk studie viser at de regionale retningslinjene for behandling av pasienter med alvorlig hodeskade ikke følger de skandinaviske og førende retningslinjene. Gjelder det samme i Norge?

Tetra og nødnett

I denne artikkelen skal vi forsøke å gi innsikt i teknologiske og driftsmessige sider ved nødnett.

Søker system for senior og sylfersk

– Det er en mangel for seniorene at etter at man har vært gjennom kursene blir man overlatt til seg selv. Det er lovpålagt å holde seg innenfor forsvarlighetsprinsippet, men de som ikke er instruktører kan lett ruste.

Lærlingopptak: Ny modell testa

Ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge tar i bruk nye metoder for å gjenspeile ytterpunktene i en ambulansearbeiders hverdag. Over en periode på tre døgn fikk årets lærlingplassøkere demonstrert sine faglige, personlige og kommunikative egenskaper overfor fremtidige kolleger.

Den menneskelige faktor- eller systemet?

Systemsvikt eller menneskelig feil? Kronikern svarer på VGs politiske redaktør sin kommentar om at man må gå nærmere inn på beslutningene som ble tatt 22. juli, og se på individuelt ansvar.

Stasjonen vår - Tromsø

Det er full fart og fredag formiddag på Tromsøs ambulansestasjon, et barn har fått anafylaksi i barnehagen, Freddy er oppe til fagprøve og må vaske ned bilen etter et smitteoppdrag, og ambulansene går i skyttel mellom sykehuset og flyplassen.

Powered by Labrador CMS