Ambulanseforum nr. 6 2008

Nyvinning: Værtunnel på rullebanen

I ly for vær og vind fraktes pasientene på Værnes mellom fly og ambulanse gjennom en tunnel, spesialkonstruert for å skjerme i en sårbar situasjon.

Publisert Sist oppdatert

I ly for vær og vind fraktes pasientene på Værnes mellom fly og ambulanse gjennom en tunnel, spesialkonstruert for å skjerme i en sårbar situasjon.
Ikke trenger man legge pasienten på madrass på bakken lenger når flere bårepasienter fraktes fra ambulanse til fly og omvendt. Nedfellbare bårehyller inni tunnelen gjør overgangen lettere.

- Prinsippet er tatt fra et handlevognskur på kjøpesenter, forteller Svein Dragsnes , teknisk sjef ved Vinjes ambulanse. – Vi har bare puttet hjul på slik at det blir lett å trille.
Han og kollega Kai Kolmannskog står bak idéen som gjør at pasienter får en mindre påkjenning i overgangen mellom fly og ambulanse.
Mange flypasienter
De senere årene fraktes flere og flere pasienter med fly mellom sykehusene, og det er mye vær og vind i Norge.
Resultatet av idéen ble en for det meste gjennomsiktig rullende tunnel på cirka 100 kilo med fem-seks meters lengde, som lett rulles fra a til b. Er været bra er det ikke bruk for den, og den blir ikke rullet bort til flyet.
Vær hele året
- Særlig om vinteren fungerer det bra, men det er jo mye vær i sommerhalvåret også.

Det er gjerne god brøyting på flyplassen, og hjulene forserer snøen lett. Dragsnes tror dette er noe mange andre flyplasser i Norge kan ha bruk for.
- Alle her i Trondheim er veldig positive til det, smiler Dragsnes. - I den her bransjen jobber vi for å få til det beste for pasientene!

Powered by Labrador CMS