Ambulanseforum 2022
AmbulanseForum dag 2: – Se meg som et menneske - ikke som et oppdrag.
Flysykepleier Anders Sigerstad og politiadvokat Kai Spurkland holdt de to første foredragene under AmbulanseForums andre dag.
Første foredragsholder under AmbulanseForum 2022, dag 2, var flysykepleier ved luftambulansen i Alta, Anders Sigerstad. Han holdt foredraget "Verdig transport av psykisk syke".
Frem til 1.august i år hadde flyet flydd 90 oppdrag som omhandlet psykiatri. Kun fire av disse oppdragene har blitt avbrutt.
I overkant av 10 prosent av oppdragene flyet har hvert år er psykiatriske oppdrag.
De nærmeste somatiske sykehusene fra Alta, der flyet har base, er i Kirkenes, Hammerfest og i Tromsø.
Men hvor er det psykiatriske tilbudet i Nordland, Troms og Finnmark?
I Tana er det kun et dagsenter med frivillige innleggelser, Karasjok og Kautokeino har også dagsenter, det samme har Alta. Innleggelser for tvang er i Tromsø og Bodø. Det er svært lange avstander for å komme seg dit.
Nord- Norge har også store værutfordringer. Fjelloverganger er ofte stengt, og været er ofte skiftende. Bilambulansen når ofte ikke frem på grunn av stengte veier, fjelloverganger og dårlig vær.
– Somatikk og psykisk helse skal være likestilt i ambulansejournalen, men det står lite om psykisk helse. Ambulansejournalen er moden for revisjon, ifølge Sigerstad.
Politi eller sivil ledsager følger alltid med i flyet sammen med flysykepleieren.
Sigerstad fortalte om hvordan han jobber med denne pasientgruppa.
– Se meg som et menneske - ikke som et oppdrag
– Dette foredraget handler om verdig transport av psykisk syke, men hva er til sammenligning et uverdig oppdrag? Det viktigste er å være trygg, og forsøke å se alle pasienter.
Kai Spurkeland, politiadvokat og forsker ph.d holdt foredraget "Tvang mot psykisk syke" – Hvilken rolle kan og bør politiet ha?
At dette er en aktuell problemstilling er det ikke spørsmål om ifølge Spurkland.
Dette er utfordrende for begge våre to etater. Hvorfor er ikke politiet med på tilbudssiden? Politiet ser dette fra en annen vinkel enn helsevesenet.
– Problemet er at denne pasientgruppen faller på to stoler. De faller ikke mellom stoler, for denne gruppen er et ansvar for både politiet og helsevesenet.
– Politiets oppgave er å søke og beskytte. Det er ikke politiet ansvar å behandle. Begge etater har et ansvar- men ingen av etatene har gode forutsetninger for å håndtere denne persongruppen, sa Spurkeland.
Tvang er utfordrende moralsk, juridisk og faglig. Særlig overfor sårbare personer.
Noen særlige utfordringer sett fra politiets ståsted:
- Ressurskrevende
- Redusert tvang i psykiatrien kan øke behovet for at politiet utøver tvang.
- Selvpålagte begrensninger hos helse øker behovet for politibistand.
- Hvis helse avgjør når bistand er nødvendig mister politiet styring over ene ressurser