Ambulanse
Ambulansepersonell varsler om mangel på ambulanser
For få ambulanser og uholdbare arbeidsvilkår for førerne gjør at østgøtere ikke kan stole på de får hjelp neste gang ulykken er ute. Det mener anonymt ambulansepersonell.
For få ambulanser og uholdbare arbeidsvilkår for førerne gjør at østgøtere ikke kan stole på de får hjelp neste gang ulykken er ute. Det mener anonymt ambulansepersonell, ifølge Corren.se.
– Det er et tidsspørsmål før noen dør.
For hvert år øker trykket på Østergøtlands 22 ambulanser. Antall oppdrag øker og det blir flere og flere ambulansetransporter mellom sykehus og over fylkesgrenser.
Konsekvensen er at ambulansene ikke strekker til, mener ambulansepersonellet.
– Det er kjempevanskelig, en katastrofe. Nesten hver dag er det akuttoppdrag som forsenes fordi det ikke finnes ledige ambulanser i Linkøping, sier en anonym ambulansefører.
Ambulansene tilhører fylket, men ifølge bestemmelsene skal det være minst to ledige ambulanser til visse tider i Linkøping.
Så fort ambulansene blir opptatt må man flytte ressurser fra andre steder, noe som tømmer disse områdene for ambulansedekning.
– På to minutter kan man tømme Linkøping for ambulanser. Da tar det en halvtime før bilen fra Motala kan komme, og det skaper dårligere dekning der.
Lå med lårhalsbrudd ute
Et eksempel nylig var en eldre kvinne som ramlet og måtte ligge på den iskalde bakken med brukket lårben i en halvtime før ambulansen kom.
Ambulanspersonallet forteller at de ofte må avbryte komplettering, journalskriving eller overføringen på akuttmottaket fordi det kommer inn et nytt oppdrag, det finnes ikke noen andre ledige ambulanser eller en ambulanse fra et annet sted er for langt unna.
En annen forverrelse er at fylket har stengt av alarmeringen på stasjonen, noe som har ført til at oppdrag har blitt forsenet. De anser nemlig at radiokommunikasjonssystemet Rakel skal være fullgodt. Men Rakel har ikke full dekning på alle stasjoner.
– I dag er det bare en utkallingsvei via søkeren, og den er svært usikker. Det er skrevet hundre avvik på oppdrag som ikke har kommet inn etter at ambulansestasjonen ble flyttet for 1,5 måned siden.
Dårlig arbeidsmiljø
Økt arbeidsbelastning gjør at arbeidsmiljøet påvirkes. Ingen matpauser, ingen mulighet for å hente seg inn etter oppdrag og høy arbeidsbelastning på vakt er noen av problemene.
- Økt arbeidsbelastning sliter på personellet. Jeg tror alle opplever at det er en tydelig forskjell på stemningen. Mange er slitne og kjenner frustrasjon over at man legger energien i feil ting. Arbeidsmiljøet går hånd i hånd med pasientsikkerheten, sier en annen anonym ambulansearbeider.
Problemene er påtalt til de som styrer (fylket, SOS Alarm og arbeidsgiver), men ambulansepersonellet opplever at de ikke blir tatt på alvor.
– De henviser bare til hverandre. Vi har forsøkt å gå gjennom arbeidsorganisasjonen, men de sier nei. Vi sitter i en revesaks.
Les mer om saken hos Corren.se