Ambulanse
Ambulansepersonell og ytringsfrihet
Hvilken rett har arbeidsgiver til å legge bånd på ytringsfriheten? En ambulansearbeider og verneombud i Sverige stanset bruk av en defibrillator som var montert på en slik måte at ambulansepersonell lett ville få strøm i seg ved bruk.
Hvilken rett har arbeidsgiver til å legge bånd på ytringsfriheten? En ambulansearbeider og verneombud i Sverige stanset bruk av en defibrillator som var montert på en slik måte at ambulansepersonell lett ville få strøm i seg ved bruk, skriver TCO-tidningen.
SVERIGE: Taushetskulturen brer seg i arbeidslivet. Men det finnes de som går mot strømmen. Rikard Uppenberg snakker så det høres.
Da han tidligere i høst skulle intervjues av Sveriges TV sa sjefen: - Hva du gjør på fritiden legger vi oss ikke , men det du gjør i tjenesten kan vi regulere.
En ny type defibrillator var blitt installert i ambulansene, og monteringen var så risikabel at personellet risikerte å få strøm i seg når de brukte utstyret på pasientene.
Fagforbundet mente at defibrillatorene ikke kunne brukes. Arbeidsgiveren var uenig. Rikard Uppenberg, tok som verneombud avgjørelsen om en beskyttelsesstans, og utstyret ble tatt ut av bruk.
Flere aviser og TV ville gjøre intervjuer om beslutningen. Da SVTs filmteam foreslo å gjøre intervjuet i en av ambulansene, for også å kunne filme defibrillatorene, sa ledelsen stopp.
Journalistene kunne ikke få filme i ambulansegarasjen tross at intervjuet handlet om personellets arbeidsmiljø. SVTs jurister ringte sint til ambulansebedriftens ledelse. Hva som ble sagt vet ikke Rikard Uppenberg, men etterpå fikk han mulighet til å vise ambulansen og utrustningen for reporterne.
Eksempelet med ambulansgarasjen kan virke trivielt, men drar fram spørsmål om hva man egentlig får si og gjøre i arbeidslivet.
– Det er ikke en foretakshemmelighet å vise fram en ambulanse.
Som fagforbundstalsmann har han hatt mange samtaler med privat ansatte i andre bedrifter som ikke er organiserte. De har henvendt seg til ham med sine funderinger over ytringsfriheten og dens grenser. Han synes at selskapene burde opplyse de ansatte om at de har ytringsfrihet. I dag kjenner ikke alle til sine rettigheter.
– Det er viktig at vi skal kunne meddele oss i media. Man skal ikke kunne beskytte seg bak en privat sfære. Selskaper skal være glade for at det finnes personer som kritiserer og diskuterer, det bringer organisasjonen framover.
Rikard Uppenberg mener at det handler om å kvalitetssikre behandling i en virksomhet som er offentlig finansiert.
– Det er viktig for pasientene. Er noe et problem så forventes det at vi lufter problemet.
Les mer om saken i TCO-tidningen