Ambulanse

Ambulanseforum nr. 3 2011

Dette sommernummeret har gjennomgangstemaet trening, kompetanseutvikling og øvelse. Både inspirerende artikler og nedslående sannhetens ord. I tillegg har vi mange andre artikler, blant annet om ICD-fyring, singel paramedics i Norge, offentlig overtakelse av ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge, nødnett, og vi tar også turen innom Storbritannia og Østerrike.

Publisert Sist oppdatert

Dette sommernummeret har gjennomgangstemaet trening, kompetanseutvikling og øvelse. Både inspirerende artikler og nedslående sannhetens ord. I tillegg har vi mange andre artikler, blant annet om ICD-fyring, singel paramedics i Norge, offentlig overtakelse av ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge, nødnett, og vi tar også turen innom Storbritannia og Østerrike.

Her er litt om artiklene i dette nummeret.

Leder - hel eller halv stang?

Vi er litt usikre på om vedtaket i Helse Midt om overtakelse av ambulansetjenesten medfører jubel eller fortvilelse blant ambulansepersonellet i regionen. Dette ut i fra de reaksjonene som har kommet fram.

ICD-fyring - hva gjør vi?

Bare en ambulansetjeneste i Norge har protokoll på inopererte hjertestartere som fyrer ukontrollert. Stadig flere nordmenn får implantert hjertestarter, og ICD-fyring er et problem som ambulansepersonell enkelt kan løse.

Smånytt

Litt om hvordan Rogaland enkelt skaffet seg fire fagdager, psykitriambulanse i Trondheim, de glemte barnevernsbarna, en app som holder deg våken, alkolås, nordsjøturnus med mer.

Singel paramedic - mer utbredt?

Ambulanseledelsen i Sør-Trøndelag og Oslo vurderer å ta i bruk flere enheter med singel paramedics. Røros og Nesodden er aktuelle steder.

Full satsing på farmakologi

Helse Midt-Norge innfører en standard på farmakologiutdanningen for å heve kompetansen. Alt ambulansepersonell får nå farmakologikurs i regi av Høgskolen i Lillehammer (HiL).

Hva synes pasientene om oss?

- Jeg har lenge vært nysgjerrig på hvordan vi oppfattes av pasienter, og vært opptatt av interaksjonen med dem, forteller paramedic Sverre Mørk som har foretatt en stor pasientundersøkelse for å finne ut hva pasientene synes om behandlingen de får av ambulansepersonellet.

Lærlingøvelse i Norhordland

Splasj! Brannmannen fra Lindås stasjon i område nord i Helse Bergen starter den årlige øvelsen for ambulanselærlingene med å ta et ufrivillig vårbad i full uniform.

Helse Midt-Norge blir offentlig

Det kom som en overraskelse på alle da Helse Midt-Norges styre gikk inn for full offentlig overtakelse av ambulansetjenesten fra og med 2013. Nå er prosessen i gang.

Nødnett: Talegrupper og en-til-en samtaler

Ny artikkelserie i Ambulanseforum om Nødnett: – Hvordan er det tenkt å fungere og hva regulerer mulighetene våre?

Stor kjemikalieøvelse

I slutten av mai gjennomførte brann og helse en større øvelse på Ikea Furuset i Oslo. Scenariet var en kraftig gasseksplosjon med tolv skadde.

Gammeltida

Utdannelsen av ambulansepersonell i Norge begynner dessverre å få et komisk skjær over seg. Utredningsarbeidet tok til høsten 1973. Komiteinnstillingen forelå i årsskiftet 1975/76. (….) utdannelsen skulle komme i gang i noen regioner høsten 1981, står det å lese i Ambulanseforum nr. 3 1981.

Fagartikkel:Learning by doing

Prehospital trening ved London's Air Ambulance: Hvilken tradisjon har vi egentlig for regelmessig trening i operativ tjeneste her hjemme? Luftambulanselege Audun Langhelle forteller om den rimelig råe hverdagen til luftambulansen i London.

England rundt

Ledelse og ansatte i Prehospital divisjon Oslo og Akershus var på tur i Storbritannia i høst for å se om de kunne hente inspirasjon til forbedringer i egen tjeneste.

Nye forskningsstipendiater

Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) satser på akuttmedisinsk forskning, og finansierer nå ca. 20 stipendiater. Her forteller stipendiatene om forskning på indeks, avansert luftveishåndtering, store hendelser og transportfødsler.

Kronikern

Vår nye spaltist, som vi håper blir en kronisk gjenganger, forteller om vedlikehold og trening i sin tjeneste: For noen år siden jobbet jeg i en ambulansetjeneste med hjemmevakt. Den gangen hadde jeg mange og lange diskusjoner med kollegaer på hva som ville vært annerledes om vi bare kom oss inn på en stasjon...

Legen i rødt

På sykehusets kantine i nærheten av Innsbruk i Østerrike er det vanligvis mange hvitkledde personer som tar en velfortjent pust i bakken. Men noen personer skiller seg ut pga den intense rødfargede bekledningen med brede sølvgråe refleksstriper.

Livlig læring på Lukas

Ambulanseforum har fulgt ambulanseklassen på Lukas videregående skole i Malvik gjennom et år. - De er en utrolig fin gjeng, sier Birgitte Bjørngaard som er avdelingsleder på helse- og sosialfag. Hun har stor tro på at alle vil få lærlingplass.

Quis

Den foreløpig siste quisen fra Lukasgjengen. Temaet er akutt gynekologi.

Att döda två barn

Et tre dagers dødsslitsomt kurs for behandling av det akutt syke eller alvorlig skadde barnet byr på mer enn drilling av livreddende prosedyrer. Livsviktig trimming på potensielle scenarier og økt selvinnsikt er noen av gevinstene.

Hvorfor kneler vi for pasienten?

Når du bøyer deg ned til pasientens nivå, er det ikke bare fordi det er praktisk, det skaper også tillit, skriver Thom Dick, spaltist i JEMS.

Inviter oss!

Vi har anskaffet en liten Audi A1 slik at vi lettere kan komme oss land og strand rundt, og besøke dere i alle kriker og kroker av landet vårt. Det er bare å invitere!

Stasjonen vår - Holmestrand

Fra helvete til himmelrike: Uka før Ambulanseforum er innom Holmestrand stasjon, har de hatt offisiell åpning av sin nye stasjon. Før holdt de til på brannvakta på Grefsrud, nå har de leid et nyrenovert hus.

God sommer!

Powered by Labrador CMS