Ambulanse

Ambulanseforum nr. 1 2013

Ny logo, ny layout og ferskt innhold. Se smakebiter av sakene i årets første nummer av Ambulanseforum. Det kommer i posten i slutten av neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Ny logo, ny layout og ferskt innhold. Se smakebiter av sakene i årets første nummer av Ambulanseforum. Det kommer i posten i slutten av neste uke.

Leder

Beredskap og bestillinger og oppfølgingstiltak i kjølvannet av den 22/7, hvordan går det egentlig?

Quiz - hypotermi

Elevene i Ambu 13 på Lukas Fagskole frisker opp teorien om hva nedkjøling gjør med menneskekroppen. Ta quizen her. Lykke til!

Hvorfor har ikke Norge nasjonale responstidskrav?

Hva gjør det med kvaliteten på den akuttmedisinske kjeden? Jan Erik Nilsen, leder for Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (Nakos), forteller om bakgrunnen for anbefalingene, og hvorfor de dessverre aldri ble til krav.

Nordlandssykehuset - ambulansetjeneste i krise

Ambulansepersonellet i Nordlandssykehuset har båret børen over en dårlig dimensjonering av tjenesten i mange år. Årsaken bunner i mangelen på nasjonale responstidskrav og for dårlige rammevilkår fra helseforetaket. Murringen fra personellet har blitt høyere og høyere.

Bare to tjenester igjen med rene hjemmevakter

I fjor spurte vi norske ambulansesjefer om antall stasjoner, døgnbiler, dagbiler og bruk av hjemmevakt, og om fagbakgrunnen til de ansatte. I denne artikkelen får dere en oversikt.

Sepsis - en undertriagert gruppe prehospitalt?

Pasienter med infeksjoner utgjør en stor og ressurskrevende gruppe av alvorlig syke pasienter ved norske sykehus og intensivavdelinger. Prehospitalt kan ha en viktig rolle i å identifisere risikopasienter tidligere og starte enkle behandlingstiltak som kan redde liv.

Voksenopplæring i Midt-Norge

Lukas Fagskole og kurssenter ønsker fra høsten å gi et tilbud til voksne som har et ønske om å gå ambulansefag.

Prehospital smertebehandling i Sør-Trøndelag

Halvparten av pasienter som fraktes i ambulanse har smerter. Smerteprotokollene varierer veldig i de forskjellige ambulansetjenestene. Resultatet av en studie i Sør-Trøndelag viser at prehospital smertelindring ikke er god nok.

Assisterende ambulansesjef i 20 år

Anders Halden i Oslo universitetssykehus tjeneste forteller om reisen som har vært i utviklingen av norsk ambulansetjeneste, og hva han synes blir det viktigste framover.
Tema: Dokumentasjon i ambulansetjenesten

Bare 60 prosent av ambulansejournalene holder mål

Det viser en undersøkelse gjort i Helse Midt-Norge. De har brukt rettssystemet som standard.

God dokumentasjon er viktig

Hvilke spor setter vi? Kan vi stå for dem?

Dokumentasjon under tidspress

Selv om man er under tidspress bør man standhaftig tviholde på viljen til å dokumentere innefor det regelverk og de retningslinjer som gjelder. Det hører med til god yrkesskikk.

Ambulansejournaler mangler ofte sykdomshistorie

Hvan tenker Statens helsetilsyn omkring journalføring for ambulansepersonell?

Skandinavisk forskning på akuttmedisin

Vi oppsummerer en del artikler fra siste året på Scandinavian Journal of Trauma Resuscitation and Emergency Medicine - stjtrem.com. Les blant annet om mekaniske vs. manuelle kompresjoner, spinal immobilisering, nakkeskader i Norge, sespsis og akutte forgiftninger.

Nye forskningsstipendiater i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Sju nye stipendiater forteller om forskning på effekten av nedkjøling på hjertet, ultralyd på pneumothorax, ledelse av store ulykker, hjerneslagsdiagnostisering prehospitalt, prehospital luftveishåndtering, prehospital datahåndtering på legebemannet ambulanse og luftambulansens rolle ved store ulykker.

Gammeltida

Utdrag fra artikler for 10, 20 og 30 år siden. Her kan du både se utviklingen ambulansetjenesten har hatt - eller konstatere at en del ligner på «tidligere tider» fremdeles.

Nødnett 2013

Den norske debatten om nødnettet inneholder en skepsis i den offentlige opinionen som ingen andre land har maken til. Er det berettiget eller er det egentlig en skinndebatt som burde vært lagt død? Vi rapporterer fra Tetraforum.

Larynxtube - ikke så lett likevel?

En studie gjort i Helse Bergen og Sykehuset Innlandet på larynxtubebruk viser at bare 85 prosent av bruken i reelle situasjoner var vellykkede. Les hele saken her.

Minneord for Øyvind Nøhr

Paramedicutdanningens far på Høgskolen i Lillehammer har gått bort så altfor tidlig.

Det vi sier

Å redde de mest verdifulle livene av alle. Om hvilken innvirkning vi kan ha ved å si de rette tingene akkurat når noen trenger det. Av Thom Dick, som har jobbet 42 år i ambulanseyrket i USA. Gjengitt med vennlig tillatelse fra JEMS.

Økt brukt av syntetiske stoffer

– I fjor tok vi beslag i 30 nye stoffer som vi ikke har sett tidligere, forteller Kari Frey Solvik, seksjonssjef for seksjon for narkotikaanalyse i Kripos.

Å gjøre en forskjell

Ambulanseyrket består av mer enn å trøste og bære. Men det er en viktig del av det. Om hvordan vi kommuniserer i felt, og hvilken virkning det har på andre.

Én innbygger - en journal

I februar setter Helsedirektoratet i gang utredningen om alternative løsninger for å realisere målet om «én innbygger - én journal». Innebærer det også planer om en etterlengtet nasjonal elektronisk ambulansejournal?

Kronikern: Hva trenger ambulansenorge?

En bachelor paramedic og responstidskrav, mener Kronikern.

Stasjonen vår: Saltdal

Jorda har tippet og sola tittet endelig opp over fjellene for et par dager siden. Mørketida er over. I april i fjor ble nomadelivet til ambulansepersonellet i Saltdal avsluttet, og de er kjempefornøyd med ny stasjon. Fremtiden ser ganske lys ut.

Forhåpninger på Fauske

Fauske skal få ny stasjon - men blir den som personellet som jobber der ønsker, eller slik økonomiavdelingen i Nordlandssykehuset vil?

Powered by Labrador CMS