Akuttmedisin
Nordmenn skal bli flinkere til å redde liv
Hvert år dør mellom 2500-3000 nordmenn av hjertestans. Nå pågår det en nasjonal dugnad, som har som mål at flere skal overleve, skriver NRK Sørlandet.
Den nasjonale dugnaden som ble sparket i gang av helseminister Bent Høie (H) i vår, går ut på å øke befolkningens kunnskap om livreddende førstehjelp.
– Vi tror økt kompetanse på dette området, vil gjøre at flere overlever, sier leder av medisinsk nødsentral på Sørlandet, Ole Kristian Skomedal.
Han er en av Helse Sør-Østs representanter i dugnaden som har fått navnet «Sammen redder vi liv». Tanken er at alle gode krefter skal jobbe sammen for at folk i Norge skal bli bedre på hjerte- og lungeredning.
Dugnaden er godt i gang over hele landet. Det gjelder også på Sørlandet, hvor arbeidet til nå hovedsakelig har vært rettet mot nødmeldingstjenestene. Man vil finne ut hvor flinke de er til å identifisere hjertestans. Resultatet vil gi grunnlag for å finne ut hvilke andre tiltak som skal settes i gang.
HLR i skolen
Skomedal ønsker at opplæring i hjerte- og lungeredning skal bli satt i system. Derfor vil han ha det inn allerede i barneskolen.
Veronica Urdal som selv har hatt flere hjertestans, tror det er riktig vei å gå.
– Lærer man hjerte- og lungeredning i 1. klasse, og får frisket opp dette årlig, vil man står bedre rustet til å takle en akutt situasjon senere i livet. Det vil også senke terskelen for å hjelpe, om det blir nødvendig.
Selv var hun prisgitt andres hjelp. Foruten snarrådige familiemedlemmer og dyktig helsepersonell, hadde hun ikke vært i live i dag.
Skal bli like gode som danskene
Bakgrunnen for dugnaden er erfaringer fra blant annet Danmark, som har jobbet systematisk for å bedre kunnskapen om livreddende førstehjelp. Det har gitt resultater.
I 2014 ble det reddet rundt 200 flere liv i Danmark enn i Norge, et tall som er justert etter størrelsen på befolkningen.
Nå skal nordmenn bli like flinke.