Akuttmedisin

CPAP kan være smittebomber

Det blir til stadighet funnet belegg av slim som inneholder bakterier og sopp på de ulike delene som utgjør innsiden av CPAP-apparater.

Publisert Sist oppdatert

Det blir til stadighet funnet belegg av slim som inneholder bakterier og sopp på de ulike delene som utgjør innsiden av CPAP-apparater, skriver Dagens Medisin.

Disse brukes til luftveisstøtte for pasienter med kroniske lungesykdommer.

Undersøkelser som Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern ved Oslo Universitetssykehus Ullevål og hennes kolleger har foretatt den siste tiden, avslører mange tilfeller av skitne hjelpemidler.

- Bare i Oslo-området er det om lag 15.000 brukere av behandlingshjelpemidler som lånes ut fra utlånssentraler. Jeg har blitt svært overrasket over hva vi har funnet, sier Bjørg Marit Andersen til Dagens Medisin.

Kan være helsefarlig
Hygieneprofessoren er ikke i tvil om at den manglende innvendige rengjøringen av behandlingshjelpemidler kan være helsefarlig for brukerne. For alvorlig lungesyke kan nye infeksjoner være livsfarlige.

- En pasient med kronisk obstruktiv lungesykdom får et apparat som støtter vedkommende i lungefunksjonen. Dette apparatet kan tidligere ha blitt brukt av smittefarlige pasienter eller andre pasienter med luftveisinfeksjon. Dersom det ikke er rengjort innvendig i mellomtiden, er det ikke spesielt gunstig at KOLS-pasientene eller andre lungesyke pasienter overtar dette apparatet, sier Andersen.

Apparatene blir riktig nok godt tørket over utvendig mellom hver pasient og når apparatene er inne til reparasjon eller justering. Men det gjøres svært lite regelmessig rengjøring innvendig.

Noe av problemet er at enkelte produsenter kun tillater at teknisk sertifisert personell åpner apparatene. Garantien ryker hvis dette ikke følges.

Etterlyser bedre rutiner
Andersen etterlyser bedre rutiner for rengjøring og desinfisering. Hvis ikke, må man begynne å bruke engangsapparatur til utlån.

- Kan dette være potensielt dødelig?

- I ytterste konsekvens er svaret ja. Det kan gi infeksjoner i lungene, og det er aldri heldig hos en kols-pasient, svarer Andersen.

- Hva foreslår du som en løsning på dette?

- Når en pasient har brukt hjelpemidler som er lånt ut fra sykehus, sykehjem eller andre institusjoner, må apparatet gjennomgå en grundig innvendig desinfeksjon - hver gang. Undersøkelsene og bildene vi har tatt, viser at det er mye inne i disse apparatene.

Les mer om saken i Dagens Medisin

NB. I ambulansetjenestene som har dette utstyret brukes engangs-CPAP, så problemet er unngått her.

Powered by Labrador CMS