Akuttmedisin

- 22. juli-kommisjonen viktigere enn rettssaken

– 22. juli-kommisjonen blir viktigere for oss enn rettssaken. Først da får vi vite hvordan han fikk gjøre så stor skader, sier Jarl Robert Christensen, som mistet sin datter Birgitte på Utøya.

Publisert Sist oppdatert

– 22. juli-kommisjonen blir viktigere for oss enn rettssaken. Først da får vi vite hvordan han fikk gjøre så stor skader, sier Jarl Robert Christensen, som mistet sin datter Birgitte på Utøya til Aftenposten. I dag legges obduksjonsrapporten til hans datter frem for retten, som viser at hun døde over en time etter at gjerningsmannen ble pågrepet på Utøya.

Birgitte Smetbak døde 19.40 på Utøya 22. juli – to timer etter at hun ble skutt ved teltleiren. Med skuddskader i skulderen og foten klarte hun å gjemme seg i et telt.

I dag begynner retten gjennomgangen av obduksjonsrapportene til de 69 ungdommene som ble drept på Utøya. I løpet av de neste dagene skal politiet gjennomgå hver enkelt sak, dødsårsak og tidspunkt.

Etter pågripelsen ble Birgitte funnet av en politimann, som fikk inntrykk av at hun ikke var dødelig skadet. Hun ble båret inn i hovedhuset, og flere AUF-ungdommer fikk beskjed om å passe henne og holde henne våken, mens politifolkene løp videre for å hjelpe andre alvorlig skadede.

Helsehjelperne på vent
650 meter unna på fastlandet sto ambulanser og legepersonell i en time og ventet på å få klarsignal til å komme ut på øya. Helsearbeidet ble satt "på vent" fordi politiet mente det fortsatt kunne være flere gjerningsmenn på øya.

– Kommisjonen blir viktigere for oss enn rettssaken, siden de skal fortelle oss hvorfor dette fikk så store konsekvenser. Det er viktig at han nå må stå til ansvar for sine handlinger i retten, men jeg synes fortsatt det store spørsmålet er hvordan det var mulig for ham å gjøre så mye skade.

Les hele saken på Aftenposten sine nettsider

Powered by Labrador CMS