Akuttkjeden
Hyller brannkollegaer som reddet liv etter bråtebrann
Ole Trøst Jørgensen takker brannmennene i Grimstad. De reddet livet hans da hjertet plutselig stoppet, forteller Agderposten. En kollega i ambulansetjenesten har gjort Ambulanseforum oppmerksom på saken.
Jørgensen er anleggsgartner, men denne dagen er han hjemme og rydder vekk gamle blader og kvister som har samlet seg opp i løpet av en lang vinter. Han tenner opp i tønnen han nettopp har anskaffet for at alt skal gå sikkert for seg.
Det er 29. mars.
Da han kommer ut i hagen – etter å ha vært et par minutter inne i kjelleren – brenner det ikke bare i tønnen, men også utenfor.
– Det første jeg tenkte på, var hageslangen. Men den mangler selvfølgelig koblingen til krana. Da var det bare å finne frem en spade for å slå ned ilden, sier Ole Trøst Jørgensen. Da kraften fra spaden ikke strakk til, måtte brannvesenet tilkalles.
Flere helseoppdrag enn branner
Da alarmen går på brannstasjonen i Grimstad, rykker et vaktlag ut med alt nødvendig utstyr.
Samt en liten boks som ikke alle forbinder med brannvesenet, men som ifølge beredskapsleder Per Håkon Lauritzen er blitt et vel så viktig hjelpemiddel i tillegg til slanger, vann og stiger.
– Etter hvert som kompetansen vår øker – og vi er i stand til å takle flere og flere oppdrag, rykker vi nå ut på flere helseoppdrag enn vi rykker ut på branner, forteller Lauritzen.
Oppdraget denne fredagen skulle endre seg til å bli nettopp det: Et helseoppdrag.
For da brannfolkene med blålys og ulende sirener kommer frem til stedet, går det ikke mange sekundene før Ole Trøst Jørgensen plutselig segner om.
Nå kom den til nytte – all den opplæringen de har hatt på førstehjelp og annen livreddende virksomhet på land og vann.
Mens noen startet med tradisjonell førstehjelp og hjertekompresjon, løp andre etter den lille boksen som alltid følger med i den første bilen til et åsted: Hjertestarteren.
Med stor rutine ble ledningene koblet på plass og hjertestarteren kunne ta over ansvaret for hva som nå skulle gjøres.
– Da jeg våknet opp igjen, mente jeg at jeg hadde hørt den karakteristiske «stemmen» fra en hjertestarter. «Men det kunne jo ikke stemme», tenkte jeg, hjertet mitt hadde jo ikke stanset, minnes Ole Trøst Jørgensen.
Kostbare sekunder
Men det hadde det altså. Med full blokkering og full stans.
Og da er sekundene kostbare. Midt i uflaksen – da brannen spredde seg fra tønna til det tørre gresset utenfor, hadde Ole Trøst Jørgensen så flaks at han hadde noen av de mest kompetente mannskapene i hele Grimstad rundt seg da det skjedde.
Og det fikk sine klare konsekvenser. På den mest positive måten det er mulig å tenke seg:
Da han kom til sykehuset, trodde først ikke legene at han hadde fått et hjerteinfarkt med full stans. Ikke en skade var å se – verken på hjerte, hjerne eller andre organer.
Ja, ikke engang selve årsaken til hjertestansen – den tette blodåren, kunne legene finne. Men etter mange prøver og undersøkelser fant de den. I en av de tre hjertekransårene som går rundt hjertet.
Agderposten møter ham og samboeren Monika Dahl på brannstasjonen i Grimstad. Det vanker kake og mange lovord tar turen innom brannstasjonen for å få takket de snarrådige redningsmennene sine skikkelig.
Slik opplevde Monika Dahl – som selv er helsearbeider – det som skjedde:
– De var kjempetrygge og hadde roen samtidig som de jobbet raskt og effektivt. Jeg tør ikke tenke på hva utfallet ville blitt hvis hjertestansen hadde skjedd før de kom eller etter at de hadde dratt.
På direkte spørsmål til samboeren Ole, om han har fått noen skader etter det som skjedde, sprekker ansiktet hans i et godt smil:
– Jeg har hatt litt smerter fra noen knekte ribben.
– Det ansvaret må jeg bare ta på meg, smiler brannkonstabel Jim Lande tilbake fra den andre enden av sofaen.
Les hele saken hos Agderposten