Akuttkjeden

Helsevesenet skylder politiet millioner i ubetalte krav

Politi samarbeider ofte med helse. Men reglene for når politiet kan få refundert penger for å ha bistått helsevesenet, skaper forvirring.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble det kjent at nye retningslinjer for hvordan helse og politi skal samarbeide om psykisk syke pasienter ble vedtatt. Retningslinjene skulle også oppklare når politiet kan fakturere helseforetak etter å ha bistått på oppdrag.

Til tross for at nye retningslinjer er vedtatt, er det fortsatt uklart når politiet kan kreve refusjon fra helsevesenet.

Politidistrikter frykter de må ta mer av kostnaden for å bistå psykisk syke personer. Dette skriver Politiforum på sine nettsider.

Det har tatt tre år å oppdatere de gamle retningslinjene fra 2012, og mens etatene har ventet på en oppklaring har bunken med ubetalte fakturaer politiet har sendt helsevesenet vokst.

Nå skylder helse politiet to millioner kroner, skal man tolke reglene slik politiet har gjort.

– Benytter politiet som en ressurs

Vest politidistrikt stiller spørsmål ved hvem som skal ta regningen for oppdrag som strekker seg over tid, og som ikke oppleves som akutte.

«Noen bistandsoppdrag i institusjon varer over lengre tid fordi pasienten er til fare for seg selv, ansatte, eller andre pasienter. Vi opplever slike bistandsoppdrag som økende.»

Finnmark politidistrikt mener politiet er til stede ut over situasjoner som er akutte, delvis fordi helsevesenet mangler bemanning.

Les hele saken på Politiforum sine nettsider.

Powered by Labrador CMS