Akuttkjeden

Første lokalsykehus i landet som tar i bruk AMLS i akuttmottak

Publisert Sist oppdatert

Som det første lokalsykehuset i landet kurser akuttmottaket ved Helgelandssykehuset Mo i Rana ansatte i AMLS – Advanced Medical Life Support. Målet er å øke kompetansen for å kunne ivareta kritisk syke pasienter på en optimal måte, skriver Helgelandssykehuset.
AMLS er et kurs som i utgangspunktet er tenkt brukt prehospitalt, det vil si hos ambulansepersonell som møter pasienten utenfor sykehuset.
Ved Helgelandssykehuset Mo i Rana har man valgt å ta i bruk kurset også for sykepleiere og leger i akuttmottaket.
Fagsykepleier i akuttmottaket, Unni Andersen, opplyser at Helgelandssykehuset er det første lokalsykehuset, mens St. Olavs hospital i Trondheim, Rikshospitalet og Ahus er de eneste sykehusene i landet som har tatt i bruk kurset også inne i sykehuset. AMLS går ut på å avdekke kritisk sykdom hos akutte medisinske pasienter, og er en del av akuttmottakets satsing på kompetanse.

Standardisert tilnærming

Den praktiske delen av kurset foregår i lokalene til ambulansen på Mo.
Fagansvarlig i ambulansetjenesten Adam Awanzo mener samarbeidet med akuttmottaket er med på å heve kompetansen og kvaliteten i tjenesten, både i og utenfor sykehuset.
– I ambulansetjenesten på Helgeland har vi åtte godkjente instruktører, og vi har kjørt kurset i flere år for vårt personell. Nå får akuttmottaket i Rana godkjent to egne instruktører. Dette er med på å heve kvaliteten i tilbudet til pasientene. Det at personellet i akuttmottaket og vi som jobber ute i ambulansene har en felles, standardisert tilnærming til akutt syke pasienter gjør samhandlingen mye bedre. Kompetansen vi opparbeider oss gjør det enklere å forstå meldingene som går oss imellom, stille differensialdiagnoser – det vil si alternative sykdommer som forklaring på symptomer – få overblikk over tidligere sykdomshistorie og iverksette nødvendige strakstiltak, sier Awanzo.
Les mer om saken hos Helgelandssykehuset

Powered by Labrador CMS