Akutthjelper

Styrker akuttberedskapen

Fagforbundet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse går sammen om å styrke akuttberedskapen i distriktene. Kommunalminister Liv Signe Navarsete applauderer samarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Fagforbundet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse går sammen om å styrke akuttberedskapen i distriktene. Kommunalminister Liv Signe Navarsete applauderer samarbeidet, skriver Arbeidsmanden.

Prosjektet «Mens vi venter på ambulansen» har fått svært gode tilbakemeldinger fra både pasienter og pårørende i seks kommuner i Troms. Nå får kommuner i Midt-Norge og Sogn og Fjordane tilbud om å være med.

Fagforbundet går inn med økonomisk støtte på seks millioner kroner.

– Vi er svært takknemlig for støtten fra Fagforbundet. Uten disse pengene ville vi ikke hatt råd til å utvide prosjektet, sier generalsekretær Åslaug Haga i Stiftelsen Norsk Luftambulanse som står bak prosjektet.

Yrkesfaglig tilbud

– For oss handler dette både om å styrke kvaliteten på akuttjenestene i distriktene, og samtidig å gi våre medlemmer, spesielt blant deltidsbrannkorpsene, et bedre yrkesfaglig tilbud, sier leder i Fagforbundet, Jan Davidsen.

Han både håper og tror at brannpersonell får bedre kompetanse på akutt livreddende førstehjelp og føler seg tryggere i jobben med den kunnskapen i ryggen, selv om de ikke rykker ut på akuttoppdrag like ofte som i mer sentrale strøk.

Brannpersonell som førstehjelpere

«Mens du venter på ambulansen» er inspirert av et tilsvarende svensk prosjekt. Det går ut på at lokale førstehjelpere, ofte brannpersonell, får grundig opplæring, og kan ta seg av alvorlig syke pasienter inntil ambulansebil eller luftambulansehelikopter kommer.

I de seks kommunene i Troms er det utdannet 140 førstehjelpere ved 13 brannkorps. Mannskapene disponeres av medisinsk nødtelefon, og blir sendt ut for å gi livreddende førstehjelp ved ulykker eller sykdom.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at lokale livreddere som vi har utdannet har bidratt til å redde liv, sier Åslaug Haga.

Les mer om saken i Arbeidsmanden

Powered by Labrador CMS