Akutthjelper

Rykker ut sammen når det står om liv

Blir du akutt syk på Jøa, rykker et team av brannmenn og syke­pleiere ut mens du venter på ambulansen.

Publisert Sist oppdatert

Blir du akutt syk på Jøa, rykker et team av brannmenn og syke­pleiere ut mens du venter på ambulansen, skriver Namdsalsavisa.

Les også: – Vi har fått gode tilbakemeldinger

Fosnes er en av åtte midtnorske kommuner som nå får tilbud om deltakelse i pilotprosjektet «Mens du venter på ambulansen» i regi av stiftelsen Norsk Luftambulanse.

De andre kommunene som har signalisert interesse for prosjektet er Bindal, Leka, Vikna, Nærøy, Flatanger, Osen og Roan.

Beredskapen settes i system

Beredskapen baseres på de lokale brannmannskapene, som gjennom en grundig opplæring settes i stand til å gi hjelp til mennesker som er alvorlig syke eller som har skadet seg.

I Fosnes har de også bestemt seg for å knytte sykepleiere opp til prosjektet.

– Vi har i mange år hatt et nært samarbeid mellom brannberedskap og sykepleiere i kommunen. Derfor føler vi det naturlig å utvikle dette og gjøre samarbeidet mer formalisert nå som tilbudet fra Norsk Luftambulanse ble lansert, sier Cathrine Ørjasæter Forås.

Det tar mellom 45 minutter og en time fra det blir slått alarm til ambulanse eller luftambulanse ankommer Jøa.

– Nå kan et team på inntil fire brannmenn og to sykepleiere rykke ut på kort tid og yte førstehjelp, inntil lege og ambulanse er på plass. Dette gjelder for alle utrykninger kategorisert som rød respons fra AMK, som styrer operasjonen, forklarer Forås.

De primære oppgavene for førstehjelperne er å ankomme tidlig og på den måten gi ro og trygghet til en stresset pasient, holde luftvegene åpne, iverksette hjerte- og lungeredning, koble til hjertestarter, forebygge ned­kjøling, stanse blødninger og bistå ambulanse, 113 og legevakt.

– I et bygdesamfunn har ofte et slikt samarbeid fungert også tidligere. Men nå blir det satt i system, noe som gir økt trygghet, sier lege Mari-Ann Geving.

Erstatter ikke ambulansen

Cathrine Ørjasæter Forås presiserer at dette prosjektet ikke på noen måte erstatter ambulansen.

Les mer om saken hos Namdalsavisa

Powered by Labrador CMS