Akutt psykisk helse
Politiet rykker ut til flere og flere psykiatrioppdrag
I løpet av de siste fem årene har politiets psykiatrioppdrag doblet seg, flere av disse skal også være væpnede oppdrag.
Dette melder Bergensavisen (BA).
I 2021 hadde politiet hele 4000 oppdrag knyttet til psykisk sykdom hvor de måtte rykke ut.
Gunnar Fløystad, leder for felles enhet for operativ tjeneste i Vest politidistrikt, forteller til Bergensavisen at dette understreker at politiet stadig har måttet ta på seg flere farlige oppdrag, sammenlignet med tidligere.
De opplever nå at det er flere personer som utgjør en risiko de rett og slett verken har kontroll på eller oversikt over.
Fløystad uttaler at den økningen man nå ser fører til at politiet må rykke ut til slike oppdrag opptil flere ganger om dagen.
Politidistriktet har forøvrig varslet om en økning hvert år de seneste årene. Flere av personene er også gjengangere hos politiet.
Fløystad forteller også at det er en stor bekymring knyttet til denne økningen, og at tallene stemmer overens med tall sett på landsbasis.
- Disse oppdragene er av ulik karakter. Noen typer er avtalt der vi yter bistand, og andre er akutte hendelser, sier Fløystad til Bergensavisen. Det er også en kraftig økning i væpnede oppdrag knyttet til psykiatri i 2020 og 2021 i følge Fløystad. I 2016 bevæpnet politiet seg 49 ganger under slike oppdrag, mens i 2021 gjorde de det samme i hele 185 oppdrag - altså en kraftig økning.
Lovendring i 2017
I 2017 vedtok et samlet storting å endre tvangslovgivningen. Da ble altså loven om psykisk helsevern endret, og pasientene fikk altså større rettigheter når det gjelder tvangsbehandling innen psykiatrien. Fløystad sier til Bergensavisen at det er grunn til å tenke at denne lovendringen har hatt en negativ effekt. Dette merkes av politiet, nettopp grunnet de utfordringene som denne enorme økningen av antall saker relatert til psykisk syke mennesker medfører.
Gunnar Fløystad mener også at det virker som om at diskusjonen rundt lovendringen i 2017 blir lite tatt opp av rikspolitikerne. Han forteller at det er blitt sagt at en skal evaluere denne lovendringen, men at det fra politiets side er vanskelig å se at det skjer noe, og utviklingen er fortsatt negativ. Dette melder Bergensavisen.
Nedgang i volds- og trusselsituasjoner hos Sandviken sykehus
Parallelt med at politiet stadig opplever flere oppdrag knyttet til psykiatri, har derimot Sandviken sykehus hatt en nedgang i registrerte volds- og trusselsituasjoner i 2021.
- Det har vært en signifikant nedgang, melder klinikkdirektør Brede Aasen til Bergensavisen. Han tror en av grunnene kan være at pandemien skapte tørke på visse rusmidler, som førte til færre utagerende pasienter. Han trekker også frem klinikkens kompetanseprogram og bygningsmessige tiltak som medvirkende faktorer.
Samtidig har sykehuset likevel opplevd flere tilfeller av kraftigere utagerende personer enn tidligere. Aasen forteller til BA (Bergensavisen) at de opptil flere ganger har måttet tilkalle politiet for å hjelpe til i farlige situasjoner inne på klinikken.
PAM (Psykiatrisk akuttmottak på Sandviken), er den avdelingen som oftest trenger bistand av politiet, og de tar imot mange av pasientene på Sandviken.
Du kan lese mer om saken på Bergensavisen sine nettsider.