Aktuelt - samtrening
Samvirkeøvelse mellom ambulanse og Forsvaret
Ambulansepersonell fra Sykehuset Innlandet var med på øvelse der samvirke mellom militære og sivile ressurser ble satt på prøve. Se bilder fra øvelsen.
Hærens våpenskole har i arbeidet for å styrke det sivilt-militære samvirket. Målet er å bygge et robust samarbeid der både militære og sivile aktører er bedre forberedt på fremtidens komplekse utfordringer.
Fagseksjonen for militære operasjoner i urbant terreng (MOUT), underlagt manøverskolen på HVS, har en klar målsetning om å utvikle realistiske øvelser som setter samvirket på prøve. Dette innebærer trening på alle nivåer, fra fredstidsoperasjoner til krisehåndtering og fullskala krig.
Under en beredskapsøvelse ved den amerikanske ambassaden møttes nødetater og militære avdelinger. Øvelsen inkluderte både komplekse scenarier med masseskade og elementer av CBRNE-håndtering, der soldater og sivile nødetater måtte koordinere innsats. Telemark bataljon stilte med sine profesjonelle soldater, støttet av ingeniørbataljonen, sanitetsbataljonen og militærpolitiets livvaktavdeling. På sivil side deltok Sykehuset Innlandet med ambulanser og erfarne personell fra prehospital divisjon.
Øvelsen simulerte en eksplosjon med 15 hardt skadde personer. Flere skulle da ha vært eksponert for giftige kjemikalier. Skadene inkluderte alt fra eksplosjonsrelaterte traumer til penetrerende skader. Med høyt tidspress ble samvirkets styrke testet, og deltakerne fikk prøve seg på utfordringer som krevde tett koordinering og rask beslutningstaking.
Bidraget fra de sivile ressursene og teamet fra prehospital divisjon, fikk stor rolle for utbyttet for øvelsen. Deres raske mobilisering og tilstedeværelse midt på natten ga øvelsen en viktig dimensjon av realisme.
Etter øvelsen ble temaer som kulturforskjeller, materiell, språk og merkingsrutiner løftet frem som sentrale områder for videre utvikling.