Aktuelt
Særaldersgrense: Kan nå jobbe mer uten økonomisk tap
Ansatte i ambulansetjenesten med særaldersgrense kan nå jobbe mer etter pensjonsalder uten økonomisk tap, med nye regler som øker inntektsgrensen.
Regjeringen har inngått en avtale som gir arbeidstakere med særaldersgrense muligheten til å jobbe mer etter pensjonsalder uten å tape økonomisk. Dette gjelder ansatte i fysisk og kognitivt krevende yrker, som ambulansearbeidere, brann- og redningstjenesten, Forsvaret, og Kriminalomsorgen. Fra og med 2025 kan disse arbeidstakerne tjene opptil 2,7 G (cirka 335 000 kroner) ved siden av pensjonen uten avkortning.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte nyheten på en pressekonferanse i dag.
– Dette er en viktig seier som trygger inntekten til mange arbeidstakere og gir dem mulighet til å stå lenger i jobb, sa Brenna på pressekonferansen.
Større fleksibilitet - bedre vilkår
Tidligere har ansatte med særaldersgrense på 60 eller 63 år kun hatt anledning til å tjene opptil 1 G (118 620 kroner) årlig uten at pensjonen ble redusert. Økningen til 2,7 G gir dermed større økonomisk handlingsrom. Endringen gjelder arbeidstakere født i 1963 eller senere, men påvirker ikke de med særaldersgrense på 65 år.
LOs nestleder, Sissel Skoghaug, roser tiltaket i en pressemelding:
– Dette er viktig for å sikre at flere kan stå i jobb lenger, selv om de har særaldersgrense. Arbeidsministeren har gjort en imponerende innsats, uttaler hun hun.
Endringene er spesielt relevante for beredskapsyrker. YS’ nestleder, Lizzie Ruud Thorkildsen, understreker i en pressemelding betydningen av å rekruttere og beholde kvalifisert personell.
– Landet er helt avhengig av disse yrkesgruppene. For å sikre fremtidig beredskap må vi tilby pensjonsordninger som oppleves som rettferdige og attraktive.
For ansatte i Forsvaret fjernes nå også plikten til å fratre ved særaldersgrensen. Dette åpner for at flere kan fortsette i jobben om de ønsker det.
Utfordringer med minste stillingsprosent
Arbeidstakersiden har imidlertid uttrykt bekymring for kravet om minst 20 prosent stilling for at arbeid skal medregnes i pensjonsopptjeningen. Dette kan ramme deltidsansatte, særlig kvinner, og skape problemer med dokumentasjon for eldre arbeidsforhold. Regjeringen vil følge opp høringsinnspill før reglene behandles i Stortinget.
Når trer reglene i kraft?
Ifølge regjeringens plan trer de nye reglene i kraft i 2026, med tilbakevirkende virkning fra 1. januar 2025. Pensjonsleverandørene vil få ansvar for å gi oversikt over forventede pensjonsutbetalinger og veiledning til de ansatte.
Mette Nord, leder i Fagforbundet, avsluttet med å si:
– Våre medlemmer i brann- og ambulansetjenesten får nå større fleksibilitet til å jobbe uten økonomiske tap. Vi er glade for at regjeringen har lyttet til fagbevegelsen i denne saken.