Aktuelt

Typiske yrker er ansatte ambulansetjenesten, i Forsvaret, brann- og redningstjenesten,  og Kriminalomsorgen, som nå skal kunne jobbe mer etter at de har gått av med pensjon.
Ansatte i fysisk eller kognitivt krevende yrker kan gå av på særaldersgrense

Særaldersgrense: Kan nå jobbe mer uten økonomisk tap

Ansatte i ambulansetjenesten med særaldersgrense kan nå jobbe mer etter pensjonsalder uten økonomisk tap, med nye regler som øker inntektsgrensen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har inngått en avtale som gir arbeidstakere med særaldersgrense muligheten til å jobbe mer etter pensjonsalder uten å tape økonomisk. Dette gjelder ansatte i fysisk og kognitivt krevende yrker, som ambulansearbeidere, brann- og redningstjenesten, Forsvaret, og Kriminalomsorgen. Fra og med 2025 kan disse arbeidstakerne tjene opptil 2,7 G (cirka 335 000 kroner) ved siden av pensjonen uten avkortning.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte nyheten på en pressekonferanse i dag.

– Dette er en viktig seier som trygger inntekten til mange arbeidstakere og gir dem mulighet til å stå lenger i jobb, sa Brenna på pressekonferansen.

Større fleksibilitet - bedre vilkår

Tidligere har ansatte med særaldersgrense på 60 eller 63 år kun hatt anledning til å tjene opptil 1 G (118 620 kroner) årlig uten at pensjonen ble redusert. Økningen til 2,7 G gir dermed større økonomisk handlingsrom. Endringen gjelder arbeidstakere født i 1963 eller senere, men påvirker ikke de med særaldersgrense på 65 år.

LOs nestleder, Sissel Skoghaug, roser tiltaket i en pressemelding:

– Dette er viktig for å sikre at flere kan stå i jobb lenger, selv om de har særaldersgrense. Arbeidsministeren har gjort en imponerende innsats, uttaler hun hun.

Endringene er spesielt relevante for beredskapsyrker. YS’ nestleder, Lizzie Ruud Thorkildsen, understreker i en pressemelding betydningen av å rekruttere og beholde kvalifisert personell.

– Landet er helt avhengig av disse yrkesgruppene. For å sikre fremtidig beredskap må vi tilby pensjonsordninger som oppleves som rettferdige og attraktive.

For ansatte i Forsvaret fjernes nå også plikten til å fratre ved særaldersgrensen. Dette åpner for at flere kan fortsette i jobben om de ønsker det.

Utfordringer med minste stillingsprosent

Arbeidstakersiden har imidlertid uttrykt bekymring for kravet om minst 20 prosent stilling for at arbeid skal medregnes i pensjonsopptjeningen. Dette kan ramme deltidsansatte, særlig kvinner, og skape problemer med dokumentasjon for eldre arbeidsforhold. Regjeringen vil følge opp høringsinnspill før reglene behandles i Stortinget.

Når trer reglene i kraft?

Ifølge regjeringens plan trer de nye reglene i kraft i 2026, med tilbakevirkende virkning fra 1. januar 2025. Pensjonsleverandørene vil få ansvar for å gi oversikt over forventede pensjonsutbetalinger og veiledning til de ansatte.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, avsluttet med å si:

– Våre medlemmer i brann- og ambulansetjenesten får nå større fleksibilitet til å jobbe uten økonomiske tap. Vi er glade for at regjeringen har lyttet til fagbevegelsen i denne saken.

Powered by Labrador CMS