Tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid

PÅ HAVNA I KIRKENES: Vanligvis deltar politi, brannvesen, ambulanse og legevakt på kursene i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. I Kirkenes må flere aktører være samkjørte for å redde liv og helse. Fra venstre: Ola Johansen fra Sivilforsvaret i Øst-Finnmark, Tuva Marie Brusletto fra akuttmottaket på Kirkenes Sykehus, og Hilde Wara, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Livreddende innsats på grensen til Russland

80 mil fra nærmeste universitetssykehus, helt på grensa til Russland, ligger Kirkenes. Ved større hendelser der, er det flere enn politiet, brannvesenet og ambulansen som må være samkjørte for å redde liv og helse.

Publisert

– Her i Kirkenes er vi få folk, beredskapen består av mange aktører og vi opererer nær grensa til Russland med de hensyn det innebærer, sier Hilde Wara, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

I juni samlet hun og kollegaene 50 representanter fra beredskapen i Sør-Varanger til en utvidet øvelse i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Vanligvis deltar politi, brannvesen, ambulanse og legevakt på kursene. Denne gangen inviterte Stiftelsen Norsk Luftambulanse også med forsvaret, sivilforsvaret, kommunen, Kirkenes sykehus’ kriseledelse og akuttavdeling. Disse aktørene har kompetanse og ressurser som er avgjørende for å håndtere nødsituasjoner i Sør-Varanger.

– I tillegg til hendelser som kan skje hvor som helst i landet, har denne kommunen en spesiell plassering på kartet, store turistskip som kommer hit, maritim virksomhet og et forsvar i vekst. Sør-Varanger har vært et aktivt gruvesamfunn og slik det ser ut i dag så kan vi komme til å bli det igjen. Med andre ord er det mange relativt store ting som kan skje her, og da må vi kjenne hverandre godt så vi lett griper til hverandre. Vi har ikke råd til å glipp av det de andre kan stille opp med, sier Wara.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS