Kollegaer samler penger for kreftsyke Tore

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Forsikring ville trolig gitt behandling:
– Dessverre ikke nytt for oss

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross forteller til Ambulanseforum at Kreftforeningen stadig blir kontaktet av pasienter med lignende opplevelser som kreftsyke Tore Nilsen, som kollegaer har startet innsamlingsaksjon for.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke skrev Ambulanseforum om kollegaene på ambulansestasjonen i Tønsberg, som har startet en innsamlingsaksjon for sin kollega Tore Nilsen

I fjor sommer fikk han påvist kreft i bukspyttkjertelen. Operasjonen han håpet på ble likevel ikke gjennomført, og behandlingen ble stoppet. 

Det viste seg imidlertid at det finnes behandling i Norge med lovende resultater. Denne behandlingen er godkjent i mange andre land, men venter fortsatt på godkjenning i Norge. Aleris, et privat sykehus, tilbyr behandlingen, men prisen er én million kroner, som Tore Nilsen må betale selv. 

Det er til denne behandlingen kollegaene nå har startet innsamlingen. Mandag morgen, da denne artikkelen ble skrevet, var det samlet inn 113 000 kroner på Spleis-siden opprettet av kollega Anja Fjøsne Pedersen.

Kollegaene på ambulansestasjonen i Tønsberg har startet innsamlingsaksjon for Tore Nilsen.

Behandlingsforsikring

Tore Nilsen har fått vite at dersom han hadde hatt behandlingsforsikring, ville behandlingen sannsynligvis blitt dekket. I dag har over 800 000 nordmenn behandlingsforsikring. Dette er en betydelig økning fra 20 år siden, da kun 25 000 hadde denne typen forsikring. Stadig flere bedrifter i privat sektor tilbyr nå behandlingsforsikring, og ni av ti som har denne forsikringen, får den gjennom arbeidsgiver. I fjor utbetalte forsikringsbransjen 2,4 milliarder kroner i erstatninger til de som hadde behandlingsforsikring, en økning på over 40 prosent siden 2021.

Klasseskille?

Er vi på vei inn i et samfunn med klasseskille for livsviktige helsetjenester? Der de med behandlingsforsikring er sikret bedre helsehjelp enn de som kun lener seg til den offentlige helsetjenesten? 

Ambulanseforum stilte dette spørsmålet til Kreftforeningen.

– Dette er dessverre ikke nytt for oss, og det er hjerteskjærende. Når vi ikke kan tilby noe i det offentlige som man kan kjøpe privat, skaper vi sosial ulikhet i helse, hvor kun de rikeste får tilgang til medisiner og behandlinger som kan redde eller forlenge liv. Sånn skal det ikke være, sier Stenstadvold Ross.

Bekymring for ikke å få behandling

Kreftforeningen påpeker at økningen i antallet nordmenn med behandlingsforsikring kan være et symptom på at flere er bekymret for ikke å få den beste behandlingen når de trenger det. Norge har fortsatt et helsevesen i verdensklasse, men vi er bekymret for økende ventetider på behandling og innføring av nye behandlingsmetoder.

– Problemet i dag er at det tar for lang tid før norske kreftpasienter får tilgang til nye medisiner og behandlinger som kan redde eller forlenge liv i det offentlige. Når vi ikke kan tilby noe i det offentlige som kan kjøpes privat, skaper vi sosial ulikhet i helse, hvor kun de rikeste får sjansen til å få medisiner og behandlinger som kan redde eller forlenge liv. Sånn skal det ikke være, fortsetter generalsekretæren.

Hun understreker at for å unngå at dette bidrar til økt ulikhet i helsetjenesten, er det avgjørende å redusere tiden det tar å godkjenne nye behandlinger i Norge.

– Det viktigste for Kreftforeningen er at vi har en god offentlig helsetjeneste for alle som trenger den. Det skal ikke være nødvendig med en helseforsikring i Norge i dag, men saker som Tore Nilsens viser dessverre at det ikke alltid er slik, avslutter Stenstadvold Ross.

Powered by Labrador CMS