Aktuelt| hjerteinfarkt
Bedre tilgang ved hjerteinfarkt i Akershus – krevende omstilling i Nordland
De alvorligste pasientene med hjerteinfarkt trenger ikke lenger å sendes til Oslo om kvelden og natten. Samtidig står PCI-tilbudet i Nordland overfor utfordringer som skaper bekymring for fagmiljøet i regionen
Ahus overtar det fulle ansvaret for akuttbehandling av hjerteinfarkt i sitt opptaksområde fra januar. Dette skjer etter at Helse Sør-Øst har besluttet at Ahus skal håndtere pasienter med STEMI-hjerteinfarkt hele døgnet.
Til nå har pasienter med de mest alvorlige hjerteinfarktene blitt sendt til Oslo universitetssykehus (OUS) etter klokken åtte om kvelden. Ifølge Ahus dreier dette seg om mellom 300 og 400 pasienter årlig i deres område.
– Dette betyr at alle pasienter med akutt hjerteinfarkt i vårt opptaksområde nå får tilgang til akuttbehandling på Nordbyhagen hele døgnet, sier administrerende direktør Øystein Mæland på Ahus’ nettsider.
– I verdensklasse
Endringen gjelder også for pasienter i Kongsvinger-regionen, som vanligvis behandles ved Kongsvinger sykehus. Disse har tidligere blitt sendt til OUS for behandling av alvorlige infarkt.
Seksjonsleder Oliver Meyerdierks ved invasiv seksjon på hjertemedisinsk avdeling på Ahus understreker betydningen av den reduserte reisetiden.
– Det å slippe å reise til Oslo gir en betydelig gevinst, spesielt for pasienter med lang reisevei, sier han.
Hjertemedisinsk avdeling ved Ahus har jobbet lenge for å sikre et døgntilbud som gir et komplett og helhetlig behandlingsforløp for de alvorligste pasientene. Ifølge Mæland ligger det mer enn ti års systematisk utvikling og kompetansebygging bak dette, drevet av et sterkt fagmiljø i samarbeid med en målrettet satsing fra sykehusledelsen.
Ahus opplyser videre at hjertepasienttilbudet ved sykehuset rangeres på linje med de beste svenske sentrene i en nylig gjennomført undersøkelse, og at tilbudet ligger helt i tet internasjonalt. Behandlingen av STEMI-pasienter vil foregå på Nordbyhagen. Ahus har også et solid fagmiljø innen invasiv kardiologi ved Gardermoen, hvor det tilbys ablasjonsbehandling, angiografi og PCI. Til sammen gjør dette Ahus til landets nest største invasive senter.
Kjemper for PCI-senter i Bodø
Samtidig kjemper fagmiljøet i Bodø for å beholde sitt PCI-senter og den kompetansen som er bygget opp over mange år. Konflikten handler om sentralisering, der Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø skal styre PCI-tilbudet i Bodø. Dette har skapt stor motstand, ettersom lokale aktører frykter at det vil føre til lengre reisetid for pasientene og en nedbygging av fagmiljøet i Bodø. Kritikerne peker på at kortere reisetid og nærhet til behandling er avgjørende i tidskritiske tilfeller som hjerteinfarkt, og at en svekkelse av tilbudet i Bodø vil kunne gå ut over pasientsikkerheten i hele Nordland.
PCI-tilbudet i Bodø startet i 2020 etter vedtak i 2017. I april anbefalte en ekspertgruppe enten å legge ned tilbudet eller videreføre det på dagtid, men da under ledelse av UNN og med godt samarbeid. Helse Nord vedtok i juni å samle tilbudet under UNN, med dagdrift i Bodø.
Statsforvalteren åpnet tilsynssak etter at Nordlandssykehuset meldte inn tilfeller der de mente Helse Nords rutiner ikke var gode nok. Denne uken konkluderte tilsynet med at Helse Nord har brutt loven på flere punkter. Dagen før offentliggjøringen opplyste Helse Nord at rutinene nå er oppdatert.
Den nye ordningen skal være på plass 1. januar, men samarbeidsavtalen mellom sykehusene er ikke ferdig. Det er også usikkert hvor mange av kardiologene i Bodø som vil bli med videre.
Avisa Nordland skrev fredag om PCI-sjefen i Bodø som har vært en markant stemme mot sammenslåing av PCI-sentrene i Tromsø og Bodø slutter.
– Jeg oppfatter det som skjer i Helse Nord som helt og totalt useriøst når det gjelder planer videre for invasiv kardiologi, sier han til avisen.