Aktuelt
AMK trente på bruk av nødsamtaler med video
Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) jobber med å få på plass et system for nødsamtaler med video.
Nå har de gjennomført en simuleringsdag med trening for å teste systemet, melder Vestre Viken.
Å snakke med folk i utsatte situasjoner er hovedoppgaven til medisinsk nødtelefon, men å se pasientene er nytt.
Synet er viktig for helsepersonell som skal vurdere pasienter. Nå skal også de som besvarer nødtelefonen få benyttet denne sansen. Det første møtet med den nye videoløsningen som skal inn på 113, ga operatørene mange nyttige erfaringer.
– Veldig greit å kunne se ansiktet. Hun hadde god farge og så ikke spesielt smertepreget ut. Det gir et helt annet helhetsbilde, sier Jørgen Løvaas som er en av de åtte operatørene som prøvde ut systemet.
Han har akkurat snakket med en dame som klager over intense magesmerter. I samtalen startet han videosamtale med pasienten. På den måten kunne han få et generelt inntrykk av pasienten, sjekke hudfargen, og pasienten kunne peke og beskrive der det gjorde vondt.
Innovasjonspartnerskapet som Vestre Viken har med firmaet Icendium AS nådde en ny milepæl 3. desember 2020. Det var den første treningsdagen for operatørene.
Operatørene kom uforberedt og i løpet av dagen dukket det opp mange utfordringer og problemstillinger som det skal jobbes med videre.
Å se pasienten er viktig, men kanskje ikke alltid
For enkelte typer problemstillinger er det en opplagt fordel å kunne se pasientene. Har man et kutt, kan man lettere se hvor alvorlig det er og hvilken hjelp som trengs. I andre situasjoner er det ikke like opplagt at det er hverken nyttig eller riktig å starte en videosamtale.
En viktig lærdom er også når man ikke skal starte med video. Operatørene fikk forsøkt seg på samtaler hvor det ikke var opplagt at video ville være et nyttig verktøy. Noen operatører startet video, andre ikke. Disse øvelsene ble gjennomgått i etterkant for å belyse situasjoner der video kanskje ikke er riktig verktøy for å hjelpe pasienten.
Treningen fortsetter
I disse dager blir systemet installert på en øvingsstasjon på AMK-sentralen. Her skal alle ansatte gjennom opplæring og trening. Samtidig justeres den tekniske løsningen løpende.
– Nå kommer en periode med intens øving og læring. I følge tidsplanen for prosjektet skal pilotperioden starte tidlig på våren i 2021. Da skal vi bruke det i reelle nødsamtaler, avslutter avdelingssjef Lise-Mette Lindland.
Les mer om saken hos Vestre Viken