Aktuelt
Ambulansesaken ga Aftenposten gjev mediepris
Aftenpostenjournalistene Kjetil S. Østli og Astrid Hexeberg vant fredag Schibsted Journalism Award for saken om hvordan ambulansesjåfør Erik Schjenken feilaktig ble stemplet som rasist.
Aftenpostenjournalistene Kjetil S. Østli og Astrid Hexeberg vant fredag Schibsted Journalism Award for saken om hvordan ambulansesjåfør Erik Schjenken feilaktig ble stemplet som rasist.
Les hele saken på Aftenpostens nettsider
- Det er få journalister i Norge som kan fortelle en sak så bra som Kjetil Østli, i kombinasjon med sterk tilstedeværelse, sier Kjersti Stavrum, redaktør for A-magasinet i etterkant av utdelingen.
- Dette var en uhyre sterk historie. Likevel er det betenkelig, og det gir meg faktisk en litt ubehagelig følelse, at det var vår sak som måtte avsløre mangelen på rettssikkerhet for Erik Schjenken, sier redaktøren.
De to Aftenposten-journalistene får 200.000 kroner på deling, i det som er journalistikkverdens største pris målt i penger.
Les vinnersaken: En stemplet mann
Østli og Hexeberg får prisen i klassen for beste fortellende journalistikk for artikkelen «En stemplet mann», som sto på trykk i A-magasinet 8. oktober i fjor. Hexeberg bidro med nett-TV-intervjuet med Schjenken på Aftenposten.no.
- Dette er fantastisk. Jeg er pessismist av natur, og hadde ikke regnet med å stå på prispodiet her i kveld. Dette skal feires med noen Dry Martini, sa en glad Kjetil S. Østli til Aftenposten.no like etter at han hadde mottatt den gjeve prisen.
- Jeg hadde en god følelse. Jeg visste at saken til Kjetil var veldig god, med alle de konsekvensene den fikk, sier nett-TV-reporteren Astrid Hexeberg. Hun mener kollegaen har mesteparten av æren for prisen, med sin pågåenhet, nysgjerrighet og utholdenhet.
Leste avhørsprotokoller i flere uker
Juryen berømmet de to Aftenposten-journalistene for å ha gått inn i en sak som handlet om en mann som var dømt og stemplet av hele Norge som nasjonens verste rasist.
Gjennom det møysommelige arbeidet med artikkelen snudde journalistene opp ned på en mediedekning som inntil da hadde vært svært ensidig og kun vist en side av saken. Østli la stor vekt på å grave opp alle tilgjengelige dokumenter om saken, og satt i flere uker og leste avhørsprotokollene til politiet. Han fant også frem til en rekke nye kilder, som ga nytt syn på hva som skjedde under dramaet i Sofienbergparken.