Redningsselskapet
273 akuttmedisinske med redningsskøytene i fjor
Redningsselskapet gjennomførte i fjor 273 oppdrag på vegne av helseforetakene.
Når Redningsselskapet oppsummerer fjoråret, rapporterer de en generell nedgang i den totale oppdragsmengden, samtidig som antallet alvorlige søk- og redningsoppdrag (SAR) økte. I 2024 ble det gjennomført totalt 887 SAR-oppdrag, en økning på 52 sammenlignet med 2023.
– Av de mange SAR-oppdragene vi håndterer på landsbasis, ser vi at disse ofte involverer godt voksne menn, høy hastighet, promille og manglende bruk av flyteplagg, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet, i en pressemelding.
Redningsselskapet rykket i fjor ut til flest alvorlige oppdrag i Vestland, Agder og Vestfold. Vestland toppet statistikken med 124 SAR-oppdrag, en økning på over 19 prosent fra året før. Agder fulgte med 105 oppdrag, mens Vestfold registrerte 95 oppdrag – samme antall som i 2023. Nordland opplevde derimot den største økningen, fra 59 til 89 oppdrag i 2024.
Totalt 9674 oppdrag
– Perioden juli til september har virkelig vært travel. Fylker i sør og vest med mange fritidsbåter topper statistikken. Til tross for en sommer med variabelt vær, opplevde vi en økning i alvorlige hendelser på sjøen også i fjor, sier Herlofson.
I 2024 utførte Redningsselskapet totalt 9674 oppdrag, hvorav 4531 var rene assistanseoppdrag. Tekniske problemer som motorstopp og tau i propellen var hovedårsaken til at folk søkte hjelp fra redningsskøytene. Hele 78 prosent av assistanseoppdragene gjaldt fritidsbåter.
Ambulanse- og syketransport
Utover assistanse- og nødoppdrag gjennomførte Redningsselskapet også dykkeroppdrag, ambulanse- og syketransport, samt skyss av los.
Ifølge Redningsselskapet ble det totalt utført 273 oppdrag på vegne av helseforetak via AMK i 2024.
– Disse oppdragene spenner fra hjertestans til kutt og andre tilstander som krever medisinsk oppfølging. Alvorlighetsgraden varierer stort, og vi håndterer hele spekteret, sier kommunikasjonsrådgiver Linn H. Mathisen i Redningsselskapet til Ambulanseforum.
Stasjonene med flest akuttmedisinske oppdrag i fjor var Myhre, Svolvær, Bodø, Kragerø, Hitra (stasjon Filland), Haugesund, Ballstad og Havøysund.
– Flesteparten av disse oppdragene ble utført av stasjonene i Kragerø og Havøysund, forklarer Mathisen.
En fylkesoversikt viser at Nordland hadde 82 akuttmedisinske oppdrag, mens Telemark og Finnmark hadde henholdsvis 48 og 41. Trøndelag fulgte med 38, Østfold med 30, Rogaland med 18 og Agder med 11. Fylkene Akershus, Vestfold og Vestfold (!) registrerte ett oppdrag hver.
Frivillige mannskaper sto for 25 prosent av oppdragene, tilsvarende 2396 på landsbasis. Totalt tilbakela Redningsselskapets skøyter 150 013 nautiske mil, som tilsvarer syv ganger rundt jorda ved ekvator. Det lengste oppdraget i 2024 varte i 30 timer og ble utført av redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» ved stasjon Sørvær.
Flytter skøyte fra Brønnøysund
Brønnøysunds Avis melder at redningsskøyta «UNI Helgeland» forlater Brønnøysund på grunn av store utfordringer med å rekruttere mannskap til den frivillige beredskapstjenesten.
– Årsmøtet har besluttet å sende en søknad om avvikling til sentralstyret, sier seniorkommunikasjonsrådgiver Victoria Jelsø Selbæk i Redningsselskapet til avisen. Sentralstyret skal behandle søknaden i februar, og det er ventet at de vil støtte nedleggelsen av korpset i Brønnøysund. Redningsskøyta «UNI Helgeland» flyttes etter planen til Levanger i morgen. Selbæk opplyser at beredskapen i området fortsatt vil bli godt ivaretatt gjennom Kystvakten og Redningsselskapets skøyter «Harald V» i Rørvik og «Odd Fellow III» på Lovund. I tillegg opererer Redningsselskapet tre ambulansebåter for Helgelandssykehuset.
De fire ambulansebåtene som driftes av Redningsselskapet og har avtale med Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset er «Eyr Myken» (Indre Kvarøy), «Eyr Åsvær» (Ørnes), «Eyr Bremstein» (Vega) og «Eyr Ytterholmen» (Bjørn). De hadde totalt 2196 oppdrag i 2024.