Falcks elektriske ambulanse i København ble testet i seks måneder før prosjektet ble stanset på grunn av rekkeviddeproblemer og driftsutfordringer.Foto: Falck.
Kortvarig el-ambulanseprosjekt
Falck i Danmark testet el-ambulanse i ordinær beredskap, men vinterkulde og dårlig rekkevidde førte til at prosjektet ble lagt ned. OUS rakk knapt å ta sin i bruk før den ble returnert.
For et år siden skrev Ambulanseforum om OUS, som ventet i spenning på sin første elektriske ambulanse – en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3. Det var samme modell som danske Falck hadde brukt i et pilotprosjekt, hvor en tilsvarende ambulanse ble utstasjonert som ordinær akuttambulanse ved stasjon Sydhavnen. Allerede midtsommers i fjor ble det danske prosjektet lagt på is. Og hos OUS ble pilotprosjektet avsluttet omtrent før det kom i gang.
Danskene hadde gjort et grundig forarbeid. Et 20-talls paramedics, EMT-er og EMT-studenter fikk opplæring for å forstå forskjellene mellom den elektriske ambulansen og tradisjonelle akuttambulanser, og for å kunne bidra til evaluering av el-ambulansens ytelse og potensial. Men 10. juni i fjor var det bråstopp. Selv om det kun ble gjennomført 52 operative oppdrag over en seks måneders periode, var konklusjonen klar: Den valgte modellen var uegnet for førstelinjetjeneste.
Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet