Finnmarkssykehuset HF

Øvelse i regi av Finnmarkssyehuset i ambulanse
LAVT SYKEFRAVÆR: Prehospitale tjenester har lavt sykefravær hos Finnmarkssykehuset. Her fra en øvelse i Finnmarkssykehuset.

Noen stasjoner er nede i null, mens andre har vært oppe mot 20 prosent sykefravær

Finnmarkssykehuset har positiv utvikling i sykefraværet, og spesielt trekkes prehospitale tjenster fram. Enkelte stasjoner oppgis å ha null sykefravær, mens andre har vært oppe mot  15-20 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding skriver Finnmarkssykehuset HF at prehospitale tjenester har jobbet mye med oppfølging, tilrettelegging og trivsel. Målet til helseforetaket er at sykefraværet ikke skal overstige 7,5 prosent. Fremdeles er det et stykke igjen til helseforetaket som helhet er ved målet. Den mest positive utviklingen er hos klinikk Prehospitale tjenester, der det samlede sykefraværet er på om lag seks prosent. Det er godt under fjoråret, da fraværsprosenten var oppe i 9,7.  Klinikken som sørger for ambulansetjeneste, pasientreiser, AMK og luftambulanse, har siden sommeren 2023 hatt en jevn nedgang.

Ønsker å forbedre oppfølging

Klinikksjef Trond Carlson er ikke i tvil om at godt nærværsarbeid og tilrettelegging i samarbeid med HR-avdelingen har vært viktig. I pressemeldingen sier han at de tidligere ikke har vært gode nok på oppfølging av sykmeldte.

– Det er viktig for oss at vi ikke bare tar godt vare på de som er på jobb, men at vi også ivaretar de som av ulike årsaker ikke kan møte på jobb. Vi ser nå at vårt søkelys på oppfølging av sykemeldte har gitt svært gode resultater. Vi har gått fra å være verst til å bli de beste, sier Carlson.

Nye forskrifter og vikarbruk

Finnmarkssykehuset skriver at mens korttidsfraværet holder seg stabilt på en til to prosent, var langtidsfraværet på det høyeste hele 11,8 prosent i prehospitale tjenester.

Videre skriver Finnmarkssykehuset at ved høyt sykefravær kan det være utfordrende å ha ambulansebilene fullbemannet til enhver tid. Dette merkes spesielt godt etter at tilgangen på vikarer ble mindre som følge av ny akuttforskrift, samtidig som større biler krever C1-sertifikat. 

 Jan Arne Moen er avdelingsleder, og har ansvaret for 17 ambulansestasjoner i Finnmark. Han mener den viktigste faktoren for den store nedgangen i sykefraværet er dialog og oppfølging, der også den ansatte skal føle seg ivaretatt, samt at ledere tar seg tid til å følge opp de som er hyppig borte fra jobb.

- Og kanskje være på tilbudssiden med andre arbeidsoppgaver for en kortere periode. På noen stasjoner var det forventet en nedgang, men at den skulle være så stor som opp mot 15-20 prosent på enkeltstasjoner var nok ikke helt ventet, sier Jan Arne Moen, og fortsetter:

– Så skal det jo sies at vi har hatt stasjoner som har ligget på null prosent i fravær over en femårsperiode, noe som er helt fantastisk.

Endringer som slår positivt ut

I klinikk Prehospitale tjenester er det blitt gjort flere endringer som ifølge helseforetaket slår positivt ut på sykefraværet. Det nevnes bilparken som rustes opp, ambulansearbeiderne får nye turnusordninger og samtlige 17 ambulansestasjoner skal i løpet av de neste årene ha nye eller nyrenoverte og hensiktsmessige lokaler. I tillegg ansetter klinikken flere medarbeidere.

- Endringer som slår positivt ut er også noe av bakgrunnen for at vi i fortsettelsen gjør tidenes satsning på en opptrappingsplan knyttet til arbeidstidsordninger i prehospital klinikk, med å ansette 41 nye medarbeidere over en treårsperiode, sier klinikksjefen.

Generelt har Finnmarkssykehuset nå få stasjoner som er over fem prosent, og totalen for biltjenesten ligger så langt i år på 4,93 prosent. 

I år er to stasjoner helt og holdent uten fravær, og to stasjoner med under en halv prosent fravær så langt.

Ifølge Finnmarkssykehuset har de så langt i år det nest laveste sykefraværet blant de fire store helseforetakene i Helse Nord-familien. De skriver at arbeidet med å komme under måltallet på 7,5 prosent øker i styrke, blant annet med flere HMS-rådgivere som kan gi lederne i Finnmarkssykehuset enda bedre støtte i fremtiden.

Powered by Labrador CMS