Hopp til hovedinnhold
Kronprinsesse Mary. Foto: Live Oftedahl


EMS 2016 i København: «Det må et system til for å redde liv»

Mottoet for konferansen var «It takes a system to save lives» og dette demonstrerte kronprinsesse Mary av Danmark da hun åpnet konferansen.

Sent, men forhåpentligvis godt gir vi litt innsideinformasjon fra EMS2016 som fant sted i begynnelsen av juni.
Mer fra EMS2016: Prehospitale ledere om sine utfordringer
Les også: Ti steg for å bedre overlevelsen ved hjertestans
Kronprinsse Mary fortalte om lille Elvira som fikk en eplebit i halsen som blokkerte luftveien og barnepiken som måtte gjøre hjerte-lungeredning med instruksjon fra den medisinske Vagtcentralen (som tilsvarer AMK), om ambulansen som kom raskt på stedet, og om helsepersonellet som ble involvert videre.
Dratt opp på scenen
Det viste seg at Elvira var til stede sammen med foreldrene. Én etter én ble aktørene som var med på å redde livet hennes, takket være at systemet fungerte, opp på scenen: David som var operatør på nødnummeret den dagen. Henning og Jesper som kom i ambulansen som var framme etter fire minutter. Suzanne som var teamleder på traumesenteret som tok imot Elvira. Elvira overlevde uten varige mén.
­

– Livet er skjørt, og vi ser at det trengs et system for å redde liv, sa kronprinsesse Mary. – Denne kongressen er en mulighet til å lære ny kunnskap, evidens og beste praksis. Det prehospitale er mer viktig enn noen gang, fordi behandlingen ofte starter prehospitalt.
Dette er den første europeiske kongressen for prehospital akuttmedisin, og konferansen fikk også åpningsord fra den danske helseministeren Sophie Løde og styreleder for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen.
1100 deltakere

Med foredragsholdere, utstillere, arrangører og deltakere var 1100 mennesker fra 36 forskjellige nasjoner til stede på kongressen.
Kongressen hadde en del plenumsforedrag (Key-Note) og deretter hele syv parallellsesjoner. I tillegg ble det arrangert et europeisk ambulansemesterskap med 13 lag; To lag fra Danmark, og et lag fra Sverige, Finland, England, USA, Tyrkia, Tyskland, Slovakia, Polen, Spania, De forente arabiske emirater og Kina.
IMG_8567
Global gjenopplivingsallianse
Samtidig med konferansen ble de siste tallene fra hjertestansregisteret i Danmark presentert. De viste en overlevelse på 24 prosent ved bevitnet hjertestans på offentlig sted.
En av grunnene til at det var såpass mange nasjonaliteter til stede på konferansen var at Global Resuscitation Alliance (GRA) hadde møte i forkant av kongressen. GRA består av eksperter og ledere av store prehospitale tjenester. GRAs mål er blant annet å spre King County, Seattles «Resuscitation Academy»-konsept. Seattle har den høyeste overlevelsen ved hjertestans i verden med hele 64 prosent ved bevitnet hjertestans og defibrillerbare rytmer initialt.