Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsbilde. Fra Prosjekt Oppfølging av førstehjelper. Foto: Svein Lunde, SUS


RAKOS vant innovasjonspris

Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) vant innovasjonsprisen under den årlige forskningskonferansen i Helse Vest.

Thomas Lindner, Anna Marie Moe Øvstebø og Conrad Bjørshol tok i mot prisen for sin tjenesteinnovasjon "Oppfølging av førstehjelpere".

Det skriver Helse Vest på hjemmesiden sin.

Grunnlaget for nomineringen lyder slik: Helse Vest deler ut innovasjonsprisen til en eller flere personer som de siste tre årene har bidratt til å utvikle en ny eller forbedret vare, tjeneste, produksjonsprosess eller organisasjonsform som utgjør et konsept som kan brukes på nytt i helsesektoren.

De har som de første i verden startet opp med systematisk oppfølging av førstehjelpere i etterkant av en alvorlig hendelse.

Oppfølgingen består av en samtale med helsepersonell med erfaring med å snakke om vonde opplevelser. Sammen går de gjennom hendelsen som førstehjelperen har gått i gjennom.

– De som har tatt eit samfunnsansvar ved å hjelpe andre, de hjelper vi nå, sa Thomas Lindner da de mottok prisen​, ifølge Helse Vest.

Førstehjelperen får fortelle om opplevelsen sin, stille spørsmål og få hjelp til å bearbeide vonde følelser slik at de skal slippe å kjenne på skyld. Foreløpige studier viser ein signifikant reduksjon av traumeopplevinger seks månedar etter denne oppfølgingen.

Les hele saken på Helse Vest sine sider