Hopp til hovedinnhold


Pasient fikk hjertestans - ambulanse rykket til feil sykehjem

Da en pasient fikk hjertestans rykket en ambulanse i Oslo ut til feil sykehjem. En alvorlig feil, bekrefter sykehusleder, ifølge VG.

– Det er beklagelig at sånne feil skjer, selv om det skjer sjeldent. Det er en alvorlig feil at en ambulanse havner på feil adresse på et akuttoppdrag. Det kan potensielt få alvorlige følger, sier Terje Strand, leder for Prehospitalt senter ved Oslo universitetssykehus.
Det var i juli at en pasient fikk hjertestans ved Lambertseter sykehjem. AMK-sentralen i Oslo ble varslet om pasienten klokken 12:53 og ambulanse ble varslet ett minutt senere. Men istedenfor å sende ambulansen til Lambertseter sykehjem, der pasienten befant seg, sendte medisinsk operatør (MO) ved AMK-sentralen ambulansen til Furuset sykehjem.
Feilen oppdages først når ambulansen er fremme ved feil sykehjem, og sendes videre til sykehjemmet på Lambertseter klokken 13:03. Ambulansen kommer frem klokken 13:12. Pasientens liv står ikke til å redde. Det viser et brev sendt fra overlege Emil Iversen ved AMK-sentralen i Oslo og Akershus, som VG har fått innsyn i.
– De som tar imot 113-telefoner bruker et fast system for å spørre ut innringer. En av tingene man alltid skal klargjøre er adressen til innringer. Men i denne hastesituasjonen har det skjedd en glipp, sier Strand.
Strand forteller at AMK-sentralen i Oslo har 150.000 ambulanseoppdrag i året, og at slike feil er svært sjeldne. Ifølge Strand jobbes det nå med å få plass et nytt system med såkalt elektronisk beslutningsstøtte, som vil føre til at det blir vanskeligere å gjøre slike feil.
Les mer om saken hos VG