Hopp til hovedinnhold
Sea King på øvelse. Illustrasjonsfoto: Morten Holm
Sea King på øvelse. Illustrasjonsfoto: Morten Holm


Nå blir Norges eldste redningsmann pensjonist

Tidligere marinejeger og Norges eldste redningsmann, Erling Bæra, blir pensjonist. Dette husker han best fra sin tid som redningsmann.

I all slags vær har Erling Bæra firt seg ned fra redningshelikopteret og hentet folk i nød, skriver NRK Nordland.

Men nå er det snart for siste gang.

Bæra går av med pensjon og siste vakt er på 330-skvadronen i Bodø, i slutten av mars.

25. mars er det over og ut. Etter 15 år i redningstjenesten er det slutt.

Å gi seg i jobben som har blitt en livsstil blir vemodig for 60-åringen.

– Jeg har prøvd å fortrenge det mest mulig, men nå begynner det å bli så nært at det er vanskelig å holde unna. Dette er absolutt en livsstilsjobb.

– Brutalt å oppleve

Bæra har en imponerende karriere bak seg. Før han kom til Bodø, jobbet han som redningsmann i Kystvakta og Forsvarets Lynx-helikoptre.

Han trives veldig godt i helikopteret. Med gode kolleger og viktige oppdrag. Det har vært veldig givende og meningsfullt, sier Bæra.

Som redningsmann må han sørge for at alt utenfor helikopteret foregår på en sikker måte. Det innebærer å få anestesilegen trygt ned til pasienten og supplere med det som trengs av utstyr. Tilsvarende skal han få pasienten raskt og trygt opp i helikopteret. Ombord er det å assistere doktoren i akuttmedisinsk behandling.

– Hva har vært det tøffeste med jobben?

– Det er når liv ikke kan berges. Du må ta dem med og du jobber intenst sammen med anestesilegen for å prøve å berge liv og det går ikke. Det er brutalt å oppleve den sorgen på nært hold.

Spesielle oppdrag

Bæra har vært med på utallige redningsoppdrag.

Da fiskebåten Kim Roger fikk sitt eget bruk i propellen, ble det dramatisk. Båten drev raskt mot farlige skjær ved land. Med 90 grader slagside var fiskebåten i ferd med å synke. Mannskapet klamret seg fast for livet.

I Bodø ble Sea King-helikopteret med Bæra om bord sendt ut.