Hopp til hovedinnhold


– Mobbet ut av jobben

To ambulansearbeidere har i flere år forsøkt å få arbeidsgiver Helse Finnmark til å ta tak i en mobbesak.

To ambulansearbeidere har i flere år forsøkt å få arbeidsgiver Helse Finnmark til å ta tak i en mobbesak, skriver Finnmarken.

Les også i Finnmarken: - Har fulgt reglene og Aldri vært borti noe lignende

Ambulansearbeider Tor Vidar Betten har ikke vært på jobb ved ambulansestasjonen i Tana siden juni i år.

Problemene startet i 2007. Da opplevde Betten det han kaller mobbing og trakassering fra sin nærmeste sjef.

– Det gikk mye i forskjellsbehandling og aggressiv opptreden. Enten var du med ham, eller så var du mot ham. Var du mot ham, så tok han igjen gjennom generell dårlig oppførsel, sier Betten.

Varslet arbeidsgiver
I 2008 skriver Tor Vidar Betten et langt brev til sin arbeidsgiver, Helse Finnmark. I brevet forteller han om hvordan han opplever å bli mobbet og trakassert av sin nærmeste sjef ved Tana ambulansestasjon, og ber Helse Finnmark ta tak i situasjonen.

Brevet utløser en arbeidsmiljøundersøkelse blant de 11 ansatte ved stasjonen. Den viser at to av de ansatte har hatt sykefravær som følge av forholdet til nærmeste leder eller arbeidskolleger. Kun 4 av 11 ansatte svarer at nærmeste sjef behandler de ansatte rettferdig og upartisk. Etter undersøkelsen blir det holdt møter mellom Tor Vidar Betten, lederen som anklages for mobbing, samt hans nærmeste overordnede.

I tiden etter dette blir forholdene litt bedre igjen. Midlertidig, hevder Betten.

– Mot slutten av 2009 skled det ut igjen. Når vi var kommet til mai i år var det uholdbart å være på jobb. Igjen, sier Betten, som ble sykemeldt etter dette.

Varslet på nytt
Tidligere i år gjør han et forsøk på å komme tilbake på jobb, med aktiv sykemelding.

– Da får jeg beskjed om at det ikke finnes arbeidsoppgaver til meg. Sjefen min ber meg enten være 100 prosent sykemeldt, eller jobbe et annet sted. Fagforbundet og Nav, som var involvert da, var rystet, sier Betten videre.

– Helse Finnmark kaller dette en konflikt, men gjør ingenting for å løse den, til tross for utallige purringer fra både meg og Fagforbundet. Det syns jeg er uprofesjonelt, sier Tor Vidar Betten.

Finnmarken har vært i kontakt med stasjonslederen som blir anklaget for å ha mobbet og trakassert Tor Vidar Betten.

Han ønsker ikke å si så mye om påstandene fra Betten.

– Jeg føler ikke det blir riktig av meg å si så mye om denne saken i mediene. Men jeg kan si at jeg har tilbakevist påstandene om mobbing og trakassering ved flere anledninger allerede, sier stasjonslederen til Finnmarken.

Les mer om saken i Finnmarken